Büntetőeljárást javasolt az OLAF Farkas Flórián-féle programmal kapcsolatban

Büntetőeljárást javasolt az OLAF Farkas Flórián-féle programmal kapcsolatban

Farkas_Flórián fideszes képviselő az Országházban 2015 szeptember 21-én (Fotó: Wikipédia/Elekes Andor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szociálisszövetkezet-alapításra kapott 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatást a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), de ennek jelentős részéből a foglalkoztatási program helyett gellérthegyi villát vásárolt a cég, ahova Farkas Flórián beköltöztette a szövetkezet irodáját.  

A programról 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hivatalosan is elismerte el, hogy visszaélések történtek. Felmondták az uniós támogatási szerződést, illetve Farkas Flóriánékat kötelezték, hogy fizessék vissza a teljes támogatási összeget. Később a szervezet 1,3 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól, így az ORÖ-nak csupán a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszafizetnie.  

Az ügyben Hadházy Ákos volt LMP-s, most független országgyűlési képviselő feljelentése nyomán költségvetési csalás gyanújával kezdett nyomozásba 2016-ban a NAV, majd az a Európai Csalás Elleni Hivatala, az OLAF. Utóbbi be is idézte Farkas Flóriánt, aki csak Lázár János felszólítására volt hajlandó eleget tenni a kérésnek.

„Itt úgy vagyunk vele, hogy csak a Fidesz" | Magyar Hang

Pálmajoron nincs egyetlen bevándorlásellenes plakát sem. Pedig a narancssárga-kék kompozíció biztos jól mutatna a csukaszürke viharfelhők alatt, a falu három kilométeres főutcája mellett sorakozó, hasonló színű, javarészt festetlen házai fölött. Mégis: a május 26-ai európai parlamenti választáson aki itt elment szavazni (a 350 fős település választásra jogosult polgárainak 33 százaléka, összesen 73 fő), az mind a Fidesz-KDNP listájára húzta be az ikszet.

„A Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el” – olvasható a 24.hu birtokába került 2018-as OLAF-összefoglalóban, amely Farkas Flóriánt, az ORÖ akkori elnökét, Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, aki 2018-tól a támogatások miniszterelnöki biztosa lett, és Hegedűs Istvánt és Balogh Jánost, akik Farkas utódai voltak az ORÖ elnöki posztján, említi meg az üggyel kapcsán.  

A jelentésből kiderül, hogy az ORÖ nem biztosította a szövetkezet működési feltételeit, ezért az nem tudott önfenntartóvá válni, a taglétszám meg sem közelítette a szükségesnek ítélt szintet, és az irodahálózatot sem építették ki. A gellérthegyi ingatlan mellett Gödöllőn egy 25 milliós bútorüzletet illetve három másik vidéki ingatlant is megvásároltak.

A csalás elleni hivatal szerint a munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó mentori posztot kizárólag ORÖ képviselői töltötték be különdíjazás ellenében, ráadásul alig toborztak embereket.

Kazánügy: „Aki ilyeneket állít Jani bácsiról, azt kéne betenni oda" | Magyar Hang

A jászapáti Dankó Pista utcában igen tarkák a házak, de valahogy mégis a fekete az uralkodó szín rajtuk. Szinte mindegyiken van ugyanis egy koromfolt, valamelyik nyílászáró helyén egy sötéten tátongó lyuk. Nincs értelme kukucskálni, hogy mit rejthetnek, semmit nem látni bennük. Itt, a Dankó Pista utcában laknak Dukáék is, akiknek az udvarát drótháló védi.

Az OLAF vizsgálata felidézte, hogy az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban. Tizenegy esetben meg is állapítottak valamilyen a szabálytalanságot. Végül az ORÖ által elszámolásra benyújtott 1,6 milliárd forintot kitevő tételekről kimondták, hogy a "teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja".

Az OLAF azt javasolta, hogy  büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket, de még mindig nem találták meg az ügy felelőseit.