Büntetőfeljelentés Orbán Viktor ellen

Büntetőfeljelentés Orbán Viktor ellen

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Becsületsértés és hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök ellen Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke.

Az eljárást azért indítaná el, mert a kormányfő január 9-i sajtótájékoztatón a gyöngyöspatai romák Nekcsei Demeter Általános Iskolában történt szegregált oktatása miatt hozott bírósági ítéletet (a döntés szerint 100 milliós kártérítést kell fizetni a romáknak) igazságtalannak nevezte. A kormányfő azt mondta, hogy „mindenfajta munkavégzés nélkül” jutnak az összeghez, ami nem helyes.

– A gyöngyöspatai cigánymagyar közösség társadalmi megbecsülését sértő, rágalmazó és gyűlöletre uszító jogellenes kijelentést tett a miniszterelnök – jelentette ki Horváth Aladár.

A roma politikus szerint a bírósági ítéletet tiszteletben kell tartania a miniszterelnöknek is. Az ítélet pedig nem arról szólt, hogy természetben fizessenek, hogy vigyenek oda képzést, hanem azt mondja ki, hogy kártérítést köteles fizetni az állam.

Orbán: Úgy vagyok boldog, ahogy vagyok | Magyar Hang

– Azt tartjuk természetesnek, hogy az összeget kapják meg a családok, és ők döntsék el, mire szeretnék fordítani – mondta Horváth Aladár ma a Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A roma parlament egyesület vezetője nem tartja valószínűnek, hogy ténylegesen eljárás fog indulni Orbán Viktor ellen.