Burkoltan bírálta Orbánék szankciós álláspontját a szlovák államfő

Burkoltan bírálta Orbánék szankciós álláspontját a szlovák államfő

Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Zuzana Caputová szlovák elnök (j) közös sajtótájékoztatót tart a pozsonyi elnöki palotában 2022. szeptember 30-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken először látogatott Szlovákiába Novák Katalin magyar államfő, aki az elmúlt hónapokban Lengyelországot, Romániát, Csehországot, Szerbiát, Szlovéniát, Lettországot és a Vatikánt is felkereste, sőt Brazíliába is elutazott.

Hírek szerint legalább egy tucat autóból álló konvojban, rendőri felvezetéssel érkezett meg péntek délelőtt Novák Katalin Pozsonyba, ahol a díszőrség tisztelgése után népviseletbe öltözött fiatalok kenyérrel és sóval köszöntötték. Az elnöki palotában Zuzana Čaputová szlovák államfő fogadta magyar kollégáját, majd zárt ajtók mögött tárgyaltak.

Bár a fogadtatás minden tekintetben nagyon szívélyes volt, a megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón feszültséget érzékelt a Napunk.sk. A felvidéki portál szerint Novák Katalin több kérdésben is hangoztatta: fontosnak tartja, hogy legyen közös magyar–szlovák álláspont, többek között a Magyarország és az Európai Bizottság közötti jogállamisági vita ügyében. A magyar államfő a szlovák felet arra kérte, hogy támogassa ebben az ügyben Magyarországot, hiszen ez szerinte segíthet abban is, hogy megmaradjon a lakosság bizalma az Európai Unió iránt.

Mint ismert, az Európai Bizottság szeptemberben jelentette be, hogy a magyarországi korrupciós kockázatok miatt több fejlesztési program összesen 7,5 milliárd eurónyi (3000 milliárd forintnyi) forrását vonná meg. Ugyanakkor november 19-ig haladékot adott a magyar kormánynak, hogy teljesítse a szankció elkerüléséért tett vállalásait. 

A másik ügy, amelyben Novák Katalin szövetségest keresett, a szankciók ügye. A magyar államfő kijelentette, hogy Eduard Heger kormányfőt is arra fogja biztatni péntek délutáni találkozójukon, alakítsanak ki közös álláspontot. Novák szerint egyelőre nem a várt következményeket eredményezték a szankciók, és ez gyakorlatilag az Orbán-kormány álláspontját erősítette meg. Ez utóbbi szerint az európai országok nehéz gazdasági helyzetért a „brüsszeli szankciók” okolhatóak.

Zuzana Čaputová erre azt felelte, hogy a két ország álláspontja az ukrajnai háború tekintetében ugyan megegyezik, de a szankciók ügyében burkoltan bírálta a magyar kormány álláspontját – írja a portál.

– Teljesen legitim elemezni, milyen hatásuk van a szankcióknak az európai országokra, mondta Čaputová. „Ez természetes, hiszen védenünk kell az állampolgáraink érdekeit. Egyúttal viszont nincs összhangban a valósággal a szankciók Oroszországra tett hatásának a megkérdőjelezése” – mondta, hozzátéve, számos elemzés mutatta ki, hogy a szankciók igenis sújtják Moszkvát, még ha nem is olyan gyors a hatásuk, mint azt feltételezni lehetett.

Novák erre azt válaszolta, hogy meg kell nézni például azt, Oroszország többletbevételre tett-e szert az energiaeladásból, vagy csökkentek a bevételei, ugyanakkor Európában az energiaárak emelkedése és az energiához való hozzáférés milyen hatással van az emberekre.