A HM nem árul el részleteket az osztrák légtérsértésről

A HM nem árul el részleteket az osztrák légtérsértésről

Boeing C–17 Globemaster (Fotó: Wikipedia/Gerard van der Schaaf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Magyar Légierő kötelékében nincs Boeing C–17-es típusú repülőgép. A kérdésében jelzett repülőgép a többnemzeti NATO Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezredéhez tartozik, így azok tevékenységéről nem áll módunkban tájékoztatást adni – ezt közölte lapunk érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium (HM) a C–17-es repülőgép ausztriai incidensére vonatkozó kérdéseinkre.

Mint arról a Die Presse cikke nyomán beszámoltunk, egy magyar felségjelű C–17-es szállítógépet Ausztriában érték légtérsértésen. Az osztrák védelmi minisztérium közlése szerint az átrepülési engedéllyel rendelkező repülőgép az előírt 10 000–11 000 méteres magasság helyett mindössze 1000 méteren repült a felső-ausztriai Atterseenél. Az esetről időközben fényképet és videókat megosztottak a Die Presse olvasói a lap közösségi oldalán. Az egyiken például az látható, hogy lakott terület közelében manőverezik a repülőgép. A videón hallható párbeszéd szerint jókora meglepetést jelentett a szemtanúk számára a szárnyas gép látványa.

A repülőgépet két osztrák Eurofighter repülő fogta el és kísérte ki. Az osztrák védelmi minisztérium szóvivője azt közölte az APA hírügynökséggel, hogy nem tisztázott, a pilóta miért repült olyan alacsonyan. Michael Bauer szóvivő szerint a gép leszállása nem volt esedékes.

Az incidens súlyáról sokat elárul, hogy a szóvivő az esetet az autópályán egy a forgalommal szemben hajtó autóshoz hasonlította. Szerinte a történtek veszélyt jelentettek a légi közlekedésre. Bauer azt is előrevetítette, hogy az incidensnek diplomáciai folytatása várható.

Megkerestük a történtek miatt a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, onnan viszont egyelőre nem kaptunk tájékoztatást. Ahogy a HM-től, úgy külügytől is egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy miként értékelik az osztrák szóvivő éles nyilatkozatát. Emellett megkérdeztük azt is, hogy felvette-e már az osztrák védelmi minisztérium a kapcsolatot a magyar tárcákkal, illetve ha igen, milyen tartalmú üzenetet kaptak.