Nem lesz nyilvános tárgyalás a CATL katasztrófavédelmi engedélye ügyében

Nem lesz nyilvános tárgyalás a CATL katasztrófavédelmi engedélye ügyében

A CATL tervezett akkumulátorgyára ellen tiltakoznak Mikepércsen 2023. március 15-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tart nyilvános tárgyalást a bíróság a Debrecenben épülő CATL kínai akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélye ügyében. Ez a Debreceni Törvényszék lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából derül ki. Dobó Dénes szóvivő azt közölte: a bíróság tárgyalás tartásának mellőzésével jár el, mivel jogkérdésben kell döntést hoznia. Erről a feleket írásban tájékoztatta.

Az értesítés tényét megerősítette kérdésünkre Horváth Nándor László is, aki az ügy felperese. Ő támadta meg a bíróságon a megyei katasztrófavédelmi hatóság által kiadott engedélyt, miután véleménye szerint hibákat vétett a hatóság az eljárás során. Ennek az eljárásnak volt része az a januári közmeghallgatás is, amelyen belefojtották a szót a CATL képviselőjébe. A debreceni férfi azt kérte keresetében a bíróságtól, hogy semmisítse meg az engedélyt, és kötelezze új eljárás lefolytatására a katasztrófavédelmi hatóságot.

Érdekes körülmény, hogy noha Horváth Nándor László nem CATL-t perelte be, hanem a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot, az ügyben peres fél lett a beruházó cég is. Ennek oka, hogy a Debreceni Törvényszék perbe állította a CATL-t is, erre a közigazgatási eljárásokról szóló törvény ad lehetőséget. A bíróság ugyanis jogvita rendezése érdekében perbe állíthatja azt, akinek jogát vagy jogos érdekét az ítélet érinti. Így a CATL úgynevezett alperesi érdekelt az eljárásban. Ezzel az a furcsa helyzet áll elő, hogy a beruházó vállalatnak is védenie kell a katasztrófavédelmi hatóság által kiadott engedélyt.

Az ügyben azért volt kérdés, hogy lesz-e nyilvános tárgyalás, mert az eljárásban pusztán az iratok alapján is dönthet a bíróság, vagyis nem kötelező tárgyalást tartani, Horváth Nándor László azonban kérte ezt. A CATL azonban nem akarta, ők maguk nem kezdeményezték ezt. A peres iratok alapján arról is jogvita alakult ki a felek között, hogy időben vagy késve kérte-e ezt a debreceni férfi. A jelek szerint valóban késve kérte ezt, így tehát nem lesz nyilvános tárgyalás az ügyben.

Horváth Nándor László erről azt mondta lapunknak, hogy a tárgyalás nyilvánossága vagy annak hiánya elvileg nem szabad, hogy befolyással legyen az eljárás kimenetelére. Ha esetleg lesz másodfokú eljárás az ügyben, ott mindenképpen szeretné majd, hogy nyilvános tárgyalást tartsanak. Szavai szerint ha helyt ad a bíróság a keresetének, az a CATL-nek időközben kiadott építési engedélyre is hatással lesz: felfüggeszthetik az építési engedélyt, míg az új katasztrófavédelmi eljárást lefolytatják. Hozzátette: illúziói nincsenek a gyár megépítését illetően, de legalább a jog és a törvényesség betartatására rá lehet szorítani a hatóságot. Az ügyben egyébként Schiffer András ügyvéd – egykori országgyűlési képviselő – látja el a képviseletét.

Kérdés viszont, hogy mikor lesz elsőfokú ítélet az ügyben. Miután a kormány a CATL 3000 milliárd forintos beruházását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, gyorsított szabályok vonatkoznak minden, a beruházást érintő eljárásra. Ennek megfelelően az iratoknak a bírósághoz való érkezését követő 30 napon belül döntést kell hozni a közigazgatási eljárásban. A szóban forgó iratok már beérkezettek a bíróságra – ezt korábban a Debreceni Törvényszék lapunknak megerősítette. A bíróság ítélet idejét firtató kérdésünkre most azt tudatta: ítélet, döntés az ügyben még az ítélkezési szünet előtt várható.

Mi tesszük hozzá: a bíróságokon július közepétől lesz ítélkezési szünet, így a következő két hétben születhet döntés arról, kell-e új katasztrófavédelmi eljárást lefolytatni vagy sem.