„Célzott orbánozással” és a megélhetési válság kérdésével vág neki az őszi politikai szezonnak a Momentum

„Célzott orbánozással” és a megélhetési válság kérdésével vág neki az őszi politikai szezonnak a Momentum

Donáth Anna beszédet mond a Momentum jövőértékelő rendezvényén 2023. február 4-én (Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan a Momentum nem egy baloldali párt, de a megélhetési válság kérdésével foglalkozni kell, ezért is indítottak kampányt ilyen témában – erről beszélt Donáth Anna, a párt EP-képviselője egy csütörtöki hattárbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. Az eseményen Kele János, a párt elnökségi tagja is részt vett.

Donáth emlékeztetett, a tavalyi ellenzéki bukás után többek közt arról írt a Magyar Hang felületén megjelent publicisztikájában: a céltalan orbánozást abba kell hagyni, a szimbólumpolitizálásssal nem lehet kormányt váltani, nem „le kell menni vidékre”, hanem jelen kell lenni helyben, és nem a kormányváltáskor kell azon gondolkodni, hogy mi legyen Magyarországgal, hanem már előtte. Szerinte a párt azóta ezen az úton halad. Például elkészült a Holnap Magyarországa terv, egyesületük pedig havonta konferenciát tart mindig más szakmai témában. Annak kapcsán, hogy a párt rendszeresen kordont bont a Karmelita kolostor előtt, úgy fogalmazott: attól még, hogy önmagában a szimbólumpolitizálás nem vezet célra, a szimbólumok kellenek, ahogy azok az akciók is, amik szelepkiengedő szereppel bírnak az ellenzék számára. Például mikor a diákok feljöttek utánuk kordont bontani, a dühük valódi volt, amit így kifejezhettek. Később arról is beszélt, sokszor megkapják, hogy Budapesten kívül nem érdekel senkit a kordonontás ügye, de még egyetlen olyan vidéki fórumon se volt, ahol legalább egy ember ne hozta volna ezt fel.

Megszorítások ellen gyűjtenek aláírást

A céltalan orbánozás kapcsán elmondta, a mostani, „Kösz, Orbán” elnevezésű kampányuk „célzott orbánozás”. Hiszen ők nemcsak céltalanul azt követelik, hogy Orbán takarodjon, nem fullad ki ebben a mondanivalójuk, hanem húsbavágó témában indítottak kampányt, mert a megélhetési és gazdasági válság mindent meghatároz. 

Donáth hangsúlyozta, országszerte több vidéki ügyet is felkaroltak, például az egri elkerülő út kérdését vagy a mosonmagyaróvári kórház bezárásáét vagy a lenti gumilerakat ügyét. Sőt, szerinte akkor is segítenek, ha a Momentum logója nem szerepel, például a párt számára szívügynek számító oktatás területén volt, hogy ők oldották meg 24 óra alatt, hogy a civil tüntetőknek legyen áramuk. – Abban hiszünk, itt nem különálló szakpolitikai vagy helyi ügyek vannak, hanem alapvetően azért rohad ez az ország, mert rendszerszintű problémák vannak, ezért rendszerellenzéknek kell lenni – szögezte le. Szerinte ezt nem értelmiségi gazdaságpolitikai szemszögből kell elmagyarázni, hanem az emberek hétköznapi megéléséből. Ezért országszerte – főleg Budapesten kívül – óriásplakátokon hirdetik, hogy az, hogy minden ennyire drága, a Fidesz gazdaságpolitikájának hibája, továbbá erről szóló szórólapokat is osztogatnak NER-hez közeli élelmiszerboltok mellett. Emellett október elején aláírásgyűjtést is indítanak a kormányzati megszorítások ellen, kétszáz településen lesznek kint legalább egy hónapig. A Magyar Hang kérdésére azt is elmondták, a tervek szerint ebben kétezer aktivista fogja őket segíteni. Donáth Anna a párt EP-listavezetője és arcaként maga pedig járja az országot, interaktív fórumokat tart, amelyeknek célja a bizalomépítés.

Novák Katalin és Elon Musk? Nem fontos

Kele János arról beszélt, az ellenzéknek együtt és külön-külön is meg kéne tanulnia eldönteni, mik a fontos ügyek. Például szerinte nem azzal kellene foglalkozni, hogy Novák Katalin Elon Muskkal fotózkodott, mert ez elterelés, miközben az akkugyárak kérdése, az oktatás vagy a klímaválság kérdése az, ami valójában fontos – ezért is foglalkozik velük a Momentum. Gazdasági kampányuk kapcsán azt mondta, a magyar társadalom elkezdte érzékelni, hogy nehezebb az élet – erre pedig a politika feladata magyarázatot adni. A kormány a politikai feladatát elvégzi, Brüsszelt, a háborút és Amerikát hibáztatja, ami Kele szerint hazug válasz, de válasz, és az ellenzéknek is kell reagálnia. Ő maga úgy látja, rejtett megszorítások vannak Magyarországon, számításaik szerint a kormány 58 megszorító intézkedést hozott 2022 óta (igaz, kampányukban csak 50-et említenek), továbbá 20-szor emeltek adót. Hangsúlyozta, ha azt ígérnék, hogy Donáth Anna már holnap megemelné a béreket, akkor hülyének néznék a választókat, de azt vállalják, hogy a helyi ügyekben segítenek azoknak, akik hozzájuk fordulnak, ahogy eddig is számtalan ügyet felkarolnak.

Karácsony legyen „bevállalósabb”

A politikusok kérdésekre is válaszoltak. A Magyar Hang érdeklődésére elmondták, jelenleg 4-5 ezer tagjuk van, ők valóban aktívak is, ráadásul pártjuk tagdíjbevétele a legmagasabb az ellenzéki térfélen. A jövő évi választásokkal kapcsolatban arról is kérdeztük őket, hány fővárosi kerületben és vidéki megyei jogú városban szeretnének polgármestert indítani. Mint elmondták, 2019-ben csak egyetlen 25 ezer fő feletti településen indulhattak, Baján, ahol Nyirati Klára politikusuk nyert is, most a megyei jogú városok esetén legalább 5-10 helyen kívánnak indulni, míg Budapesten 9-10 kerületben. A fővárosban ugyanis szerintük a Momentum jelenleg súlyosan alulreprezentált, holott ők az egyik legnagyobb párt Budapesten. Például az MSZP-s Horváth Csaba vezette Zuglóban polgármestercserét szeretnének, hamarosan saját jelöltjüket is bejelentik. Azt ugyanakkor Donáth Anna leszögezte: „senki egyéni ambíciója nem okozhat olyan konfliktust, hogy a végén kerületet bukjon az ellenzék”. Később szóba került az is, Gelencsér Ferenc pártelnök elindul-e az I. kerületben polgármesterjelöltként V. Naszály Márta jelenlegi párbeszédes kerületvezetővel szemben. A válasz szerint az I. kerület nehéz terep lesz az ellenzéknek, de még nem döntöttek arról, kit támogatnak. Karácsony Gergely főpolgármester újrázásának támogatásáról sem született formális döntés, Donáth Anna ugyanakkor úgy értékelte a munkáját: az általa meghirdetett programmal a Momentum tud azonosulni, de „bátrabb, bevállalósabb” döntéshozatalt várnak tőle a jövőben. Ráadásul négy és fél év alatt már kiderült volna, ha lenne jobb jelöltje az ellenzéknek. Az EP-választás kapcsán úgy fogalmaztak, szeretnék jelenlegi két mandátumukat megtartani, illetve minden párt egyedül indul az EP-választáson – beleérte a Momentumot is.

Gyökeres fordulatot az LMP-ben!

Kele Jánost a Magyar Hang Ungár Péter LMP-társelnökkel való csörtéjéről is kérdezte. Kele ugyanis nemrég egy posztjában úgy fogalmazott: nem tudja elképzelni, hogy a Momentum elnökségi tagjaként valaha támogasson olyan előterjesztést, amely egy ilyen modellben működő párt jelöltjeinek támogatásáról szól. Kele erről most azt mondta, ő erről a felvetéséről beszélget a többi elnökségi taggal, de alapvetően azt szeretné, ha az LMP politikája gyökeres fordulatot venne, mert könnyebb lenne velük az együttműködés. Azt ugyanakkor Kele továbbra is nehezen tudja elképzelni, hogy az LMP jelen állapotában támogassák a párt polgármesterjelöltjeit. Más kérdésére arról is beszéltek, az LMP támogatta civilek ügye már más, például a Győrben induló Pintér Bence civil polgármesterjelöltet nem tekintik LMP-snek, és „kiváló és alkalmas” jelöltnek tartják a feladatra. Annak pedig örülnek, hogy Debrecenben induló polgármesterjelöltjüket, Mándi Lászlót az LMP is támogatja.

További újságírói kérdésre arra is reagáltak, hogy Gelencsér Ferenc a minap a parlamentben bekapcsolva felejtett mikrofonjába káromkodott felszólalása után. Donáth ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a pártelnök elnézést kért a szóhasználatért a közösségüktől, és lehet, hogy nem élete legjobb beszédét mondta el, de nem ez a legnagyobb politikai probléma ma Magyarországon.

Az elmúlt időszakban több ellenzéki pát is tartott háttérbeszélgetést, a DK ősz terveiről itt olvashat, arról pedig itt, hogy az MSZP hogyan kampányol a közös ellenzéki EP-listáért.