Nem Gyurcsány ötlete volt: megmutatjuk a Szétlxpjuk plakát vágatlan változatát

Nem Gyurcsány ötlete volt: megmutatjuk a Szétlxpjuk plakát vágatlan változatát

SZETLXPJUK grafika

Fotó: Ludas Zoltán kreatív retusőr

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kreatív retusőr vagyok, tizenvalahány éve foglalkozom mémek készítésével. Azért vágtam bele, mert úgy gondolom, egyenként nehéz meggyőzni az embereket valamely ügyben, egy jól sikerült mémnek viszont nagy hatása lehet. Meg nekem egyfajta feszültséglevezetés is, ha úgy érzem, én is tehetek valamit a változásért – nyilatkozta a Magyar Hangnak Ludas Zoltán grafikus, aki a „Szétlxpjuk” című plakátot készítette.

Arról a grafikáról van szó, amely azt követően került a figyelem középpontjába, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke megosztotta Facebook-oldalán.

A grafika megszületésének körülményeiről elmondta, egy ismerőse hívta fel a figyelmét a Fidesz által erősen promotált „Elkxrtuk” című film plakátjára, és így jutott eszébe, hogy érdemes lenne valamit válaszolni rá. Néhány óra alatt elkészült a mém, de ő maga csak saját Facebook-hírfolyamára rakta fel, és csaknem annyi megosztást kapott, amennyi like-ot. Sok ismerőse jelezte, hogy nagyon jó a grafika, egyikük pedig a Twitterre is felrakta, ahol szintén nagy karriert futott be.

 – Többen is szóltak, hogy a grafika – kicsit megvágva ugyan, de – felkerült a DK elnökének Facebook-oldalára, és ott is nagy sikert aratott. Később kiderült, hogy egy ismerősöm hívta fel a DK-elnök figyelmét a grafikára. A webes felületek onnan szedték le a grafikát, bár eredeti forrását nem közölték, mert nem is ismerték – részletezte az eseményeket Ludas Zoltán.

– Facebook-oldalán többen is felhívták Gyurcsány Ferenc figyelmét arra, hogy jó lenne tisztázni, ez nem az ő kreatív csapatának a kreációja. Legnagyobb meglepetésemre tegnap reggel jelez a Messenger, és a vonal másik oldalán Gyurcsány Ferenc beszélt. Nagyon korrekt volt. Elnézést kért, hogy nem jelezte, ki az alkotó, mert nem is tudta. Arról is beszélt, hogy sokszor oszt meg mémeket, ha azokat szellemesnek tartja. Végük megkérdezte, hogy mivel tartozik. Elmondtam, nem pénzért csináltam a grafikát, illetve hogy a bocsánatkéréssel rendben is van a dolog. Még arra kértem, hogy Facebook-oldalán jelezze, nem megrendelésre készült, illetve hogy ki az alkotó. Részemről ezzel a dolog le is van rendezve – mondta lapunknak Ludas Zoltán.

Gyurcsány Ferenc a bejegyzéshez fűzött kommentben valóban tisztázta a mém eredetét.

Mint írta: „A találgatások nem rosszak, de… Sajnos nem én csináltam a plakátot, még csak nem is én csináltattam. Barátaim találták a neten, én csak promoztam. Mert megérdemli. A szerző egyébként Ludas Zoltán grafikus, miként azt ma reggel megtudtam. Köszönöm neki. ”

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.