„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

Csordás Anett (Fotó: Fejer Martin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártok sorra jelentik be jelöltjeiket a 2022-es voksolást megelőző előválasztásokra, ám decemberben egy civil is jelezte, megméretteti magát. Miért gondolja az otthonápolási díj emeléséért folytatott harc arca, Csordás Anett, hogy civilként a politika felé kellene indulnia? A Magyar Hangnak erről is beszélt. 

– Egyáltalán nem egyszerű a mai politikai életbe beszállni, a döntés egy hosszú gondolkodási folyamat eredménye volt részemről. Arra jutottam, szeretnék a részese lenni annak, hogy változzon a hazai politikai kultúra – mondta lapunknak Csordás Anett, aki civilként még tavaly decemberben jelentette be, meg fogja mérettetni magát Budapest 6. számú választókerületében. Csordás neve akkor vált ismertté, mikor 2018-ban az otthonápolási díj emelése mellett kampányoltak – még hozzá sikerrel. A hölgy most annak a C8 egyesületnek a színeiben indulna az előválasztáson, amelynek jelöltjeként Pikó András a nyolcadik kerület polgármestere lett.

A rossz példa is minta lehet

Csordás pedagógus, így rálátása van az oktatási rendszer hiányosságaira, illetve halmozottan sérült kisfia révén az ellátórendszerre is, de azt is tudja, milyen kihívásokkal küzd idős édesanyja, felnőtt lánya, és maga is számos nehézséggel szembesül egyedülálló anyaként vagy éppenséggel dolgozó nőként. Ezek a tapasztalatok sarkallták arra, gondolja át, mi a személyes felelőssége Magyarország jövőjében.  – Arra jutottam, van még tíz olyan aktív évem, amit szívesen arra fordítok, hogy a nagypolitikában dolgozzak, és ezáltal hozzájáruljak ahhoz, hogy a kultúraváltás történjen – mondta. Szerinte a parlamenti munka színvonalát a kormányzó párt határozza meg leginkább, ami jelenleg sajnos alacsony szinten tartja a politizálást . – Aki a szavazatok többségét kapja, annak a viselkedésével is példát kellene mutatnia. Ha valaki a hatalmával visszaél,  azzal is egyfajta példát mutat a választóknak – mondta. 

Miután a Lépjünk, hogy léphessenek! nevű közhasznú egyesületével – mely a központi idegrendszeri sérült gyermekek és családjaik támogatásával foglalkozik – civilként eljutott, ameddig csak lehet, úgy érezte, ahhoz, hogy további változásokat érjen el, a politika felé kell elindulnia. Ezért örült annak, hogy a C8 megkereste.

Nem megoldás, ha egy képviselő nem dolgozik

Hogy Pikó András példája inkább inspirálja vagy elriasztja, tekintve, hogy sok súlyos konfliktusa van a kormánypártok politikusaival, úgy válaszolt: „abszolút inspirál, hogy egy civil ember a csapatával el tudta érni, hogy polgármester legyen. Én is Józsefvárosban lakom, és bár látom, hogy egyre inkább szűkíti a kormány az ellenzéki önkormányzatok lehetőségeit, azt is tapasztalom, hogy ennek ellenére András és csapata sikeresen dolgozik a kerületiekért”. Csordás Anett szerint a 2022-es választások ellenzéki sikeréhez nemcsak arra lesz szükség, hogy a pártok összefogjanak, hanem arra is, hogy a civilek nagyobb szerepet vállaljanak, ezért bízik benne, hogy rajta kívül más civil indulók is megmérettetik magukat az előválasztáson.

– A tiszta dolgokban hiszek, ezért minden pártnak levelet küldtünk arról, hogy el fogok indulni az előválasztáson – mondta Csordás arra a kérdésre, hogyan viszonyulnak hozzá a pártok.  Az ünnepek kicsit megakasztották az egyeztetéseket. Egyelőre egyik párt sem jelezte, hogy őt támogatná az előválasztáson, de bízik benne, lesz példa erre is. Hangsúlyozta: amíg lehet, független kíván maradni, vagyis most nem időszerű arról beszélni, hogy egy esetleges győzelem esetén melyik frakcióba ülne. És hogy látná-e értelmét a képviselői munkának akkor is, ha 2022-ben is a Fidesz–KDNP marad kormányon? – Egy országgyűlési képviselő feladata, hogy a lehető legtöbbet dolgozzon azok érdekében, akiket képvisel. Az nem megoldás, ha egy képviselő nem dolgozik a parlamentben, mondván, hogy szűkös a mozgástere. Akkor nem kell letenni az esküt – mondta.

Most az embereket bünteti a kormány

És hogy mire számíthatnak tőle a választók, ha a parlamentbe juttatják? – Fontos, hogy az emberekkel közösen nézzük meg, melyek a legégetőbb problémák – mondta.  A munkanélküliség kétszeresére nőtt a választókerületéhez tartozó nyolcadik kerületben, de a részben szintén odatartozó kilencedikben is jelentősen emelkedett. Kiemelte azt is, vannak ügyek, amelyeket mindenek felett állónak tart, ilyen például, hogy ne vonjanak el pénzt az önkormányzatoktól. – Igazságtalannak tartom, hogy az embereket bünteti a kormány. Senkinek sem szabadna lehetőségektől elesnie a politikai viták miatt – mondta. Most viszont utóbbi történik, hiszen például Józsefvárosban az elvonások miatt 107 lakásfelújítást kénytelenek elhalasztani. Csordás Anett azért is kíván dolgozni, hogy a családi pótlékot 12 év után végre növeljék, ugyanis szerinte a kormány jelenlegi családtámogatási rendszere pusztán egy szűk réteget támogat.

Hogy hogyan tovább, arra úgy válaszolt: folyamatban van a kampánycsapata összeállítása, már dolgoznak a programja megírásán, emellett pedig igyekszik még több emberrel és helyi szervezettel kapcsolatot építeni, hiszen csak velük együtt lehet hatékony a választókerületi ügyek képviselete.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/4. számában jelent meg január 22-én.