Civitas Intézet: a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, simán vezet a Fidesz

Civitas Intézet: a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, simán vezet a Fidesz

Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Bíró László (Jobbik), Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) a borsodi időközi választás kampányában, 2020. október 10-én (Fotó: Bíró László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja, a Fidesz–KDNP előnye pedig nagyobb, mint amekkorára mások mérték – derül ki a Kész Zoltán egykori országgyűlési képviselő által vezetett Civitas Intézet tanácsadó cég első országos közvélemény-kutatásából, mely március 5.-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével.

A 444 által ismertetett felmérés szerint a válaszadók 71 százaléka ígérte biztosra részvételét. Közöttük a Fidesz–KDNP 54 százalékon áll, a Jobbik 14-en, a DK és Momentum 9-9-en, az MSZP és a Mi Hazánk 3-3-on, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2-n, a Párbeszéd pedig 1-en. Az ellenzéki összefogás pártjai 40 százalékon állnak összesen, van további 2 százalék, aki csak akkor szavazna rájuk, ha tényleg összefognak.

A Fidesz az egyetlen párt, amelynek az elutasítottsága 50 százalék alatt van: 44 százalék mondta azt, hogy inkább ellenszenves, vagy nagyon ellenszenves. A többi párt elutasítottsága 50-55 százalék közötti, kivéve a DK-t és az MSZP-t, amelyeket 60, illetve 65 százalék tart ellenszenvesnek. 

A Fidesz 47 százaléknak szimpatikus, vagy inkább szimpatikus, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbikot tartják a legtöbben szimpatikusnak, 28 százalék sorolta ide a pártot. A Momentumot 24, az LMP-t és a DK-t egyaránt 21, a többiek elfogadottsága 20 százalék alatt van.

Az ellenzékieket megkérdezték arról is, hogy a lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül kire szavaznának. itt is a Jobbik áll a legjobban, Jakab Péter pártelnök vezet (27 százalék), őt Karácsony Gergely (23 százalék), Dobrev Klára (15 százalék), Márki-Zay Péter (11 százalék), Fekete-Győr András (10 százalék) és Pálinkás József (2 százalék) követi. Az ellenzéki szavazók 12 százaléka nem tudott dönteni még közöttük, illetve egyikükre se szavazna.

A teljes népességen belül Karácsony a legmegosztóbb személyiség: róla mondták azt a legtöbben, hogy nagyon szimpatikus vagy inkább szimpatikus (összesen 38 százalék), de közben igen sokan vélekednek úgy is, hogy inkább nem szimpatikus, vagy nagyon nem szimpatikus (53 százalék). Jakab kedveltsége kicsit alacsonyabb ebben a körben (33 százalék), de az elutasítottsága is kisebb (41 százalék). A legkevésbé elutasított Márki-Zay Péter (29 százalék van róla rossz véleménnyel), míg Dobrev Klára a leginkább elutasított (74 százalék van róla rossz véleménnyel).

A felmérés szerint annak ellenére, hogy a pártot választani tudók között egyértelműen vezet a Fidesz, az is látszik, hogy tartalékai inkább az ellenzéknek lehetnek. A lakosság 55 százaléka szerint ugyanis inkább rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és 36 százalék elégedett csak. Még a fideszesek 20 százaléka szerint is rossz irányba mennek a dolgok, és így vélekedik az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokat támogatók 93 százaléka, és a bizonytalanok 60 százaléka is. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.