Clooney inkább Biden barátjának tűnik, mint Sorosénak

Clooney inkább Biden barátjának tűnik, mint Sorosénak

Clooney ENSZ-jószolgálati nagykövetként Csádban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem túlságosan meglepő, hogy George Clooney szót kért Magyarországgal kapcsolatban azután, hogy elkötelezett híve a Demokrata Pártnak, és aktívan kampányolt mind az előző demokrata elnökjelölt, mind pedig az Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke, Joe Biden mellett, aki már elnökjelöltként úgy nyilatkozott, hogy Magyarországot és Lengyelországot totalitárius diktatúrának tartja.

A kormányzati kommunikáció szerint Soros György irányítja George Clooney-t (is), a kormány álláspontja szerint emiatt fogalmaz meg a hollywoodi sztár lesújtó véleményt Magyarországgal kapcsolatban. Clooney egy interjúban Jair Bolsonaróval említette egy lapon a magyar kormányfőt.

A  brazil elnök és Orbán Viktor a világban tapasztalható dühről és gyűlöletről jutott eszébe a színésznek, akinek a politikai nézetei eddig sem voltak különösebben titkosak: Clooney a Demokrata Párt elkötelezett támogatója, aktívan kampányolt Hillary Clinton mellett, és Joe Biden kampányába is beszállt, egy alkalommal pedig Barack Obamával közösen tartottak virtuális kampányeseményt, Donald Trump legyőzése érdekében adományokat gyűjtve a demokrata jelölt Bidennek.

Ismert, hogy Joe Biden már elnökjelöltként, október közepén totalitárius diktatúrának, és közvetve gengszterek társaságának minősítette Magyarországot és a magyar kormányt: – Most egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyben az elnökünk hatszor beszélt Vlagyimir Putyinnal, de egyetlen rossz szava nem volt hozzá. A NATO-t a szétesés veszélye fenyegeti, mert a tagjai nem biztosak benne, hogy számíthatnak ránk. És látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket. A legjobb barátok lettek Észak-Korea vezetőjével, akivel szerelmes leveleket váltanak – fejtette ki egy lakossági fórumon. Erre akkor úgy reagált Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről, illetve felemlegette a Joe Biden fia elleni korrupciós vádakat.

Amal és George Clooney a Columbia Egyetem jogi karán (Fotó: Beatrice Moritz / Clooney Foundation for Justice)

A magyar kormány szerint George Clooney megszólalása esetében egyszerűen arról van szó, hogy George Clooney „a Soros-család közeli barátja”, a kormánymédia legalábbis ezzel az eposzi kitétellel ruházta fel a színészt – Nem véletlen a színész kirohanása, hiszen közeli kapcsolatban van Sorosékkal. Alex Sorossal, Soros György fiával közös fényképe is van – írta a Híradó.hu. Clooney ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy egyszer találkozott Soros Györggyel:

– Csak egyszer találkoztam Soros Györggyel, egy menekültválságról szóló ENSZ-találkozón, ahol az Egyesült Államok elnöke is részt vett. A fiával, Alex-szel is egyszer találkoztam, egy davosi eseményen – írta a színész a 24.hu megkeresésére. Elmondása szerint ekkor készült a fotó. Clooney szerint mindazonáltal a Soros család azzal, hogy szegények és menedékkérők oktatását támogatja, illetve jogi segítséget nyújt nekik, hatalmas jót tesz a világnak. 

A színész maga is foglalkozik menekültügyekkel. Feleségével, Amal Clooney emberi jogi ügyvéddel közös alapítványuk, a Clooney Foundation for Justice többek között az UNICEF partnereként szír menekült gyerekek oktatásához nyújt segítséget, és a háborús menekültek Egyesült Államokba telepítését segítő programjuk is van. 

2016-ban Angela Merkel is találkozott Amal és George Clooney-val Berlinben, ahol a menekültválság megoldásáról beszélgettek, többek között arról, hogyan tudná támogatni a házaspár a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) munkáját. Clooney akkor azt hangsúlyozta, támogatja, hogy Merkel megnyitotta az országot a menedékkérők előtt, és úgy vélte, az Egyesült Államoknak többet kell tennie a nemzetközi menekültválság enyhítéséért. 

Clooney időnként hozzászól más, nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó vitákhoz is, amelyek részben felesége ügyvédi munkájához kapcsolódnak: kijelentette például, hogy az örmények ellen népirtást követett el Törökország. Elsősorban azonban Afrikára és az ott uralkodó fegyveres konfliktusok megszüntetésére fókuszál. Egy másik, szintén Clooney által alapított szervezet, a The Sentry afrikai háborús bűnök és a hozzájuk kapcsolódó korrupció feltárásával foglalkozik.