Covidos volt a Bükkben elfogott szervál

Covidos volt a Bükkben elfogott szervál

A Bükkben befogott szervál (Forrás: Budapest Városháza/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elpusztult pénteken a korábban a Bükkben befogott és a fővárosi állatkert természetvédelmi mentőhelyére beszállított szervál. Az állat boncolását még aznap elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid-19 koronavírus betegség okozta. Miután ugyanis a trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan volt kénytelen a hidegben kóborolni, szervezete túlságosan legyengült ahhoz, hogy a vírust legyőzze, s az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

A Budapest Városháza Facebook oldalán közzétett tájékoztató szerint az eset az állatkert többi lakóját nem veszélyezteti, ugyanis egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó, aki végig elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelő férőhelyen tartózkodott. A róla gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál koronavírus-tesztet is végeznek.

Azoknak az egzotikus vadállatoknak, amelyek nem őshazájukban, vadon élnek, hanem ember tartja őket, mindenképpen szakszerű és a jogszabályoknak megfelelő gondoskodásra van szükségük. A bükki szervál nyilvánvalóan már jóval azelőtt megfertőződhetett, hogy befogták volna, és azt ugyan nem tudni, hogy normális körülmények között a szervezete legyőzte volna a vírust, de az, hogy napokig, sőt talán hetekig étlen-szomjan a csípős hidegben kellett lennie, biztos, hogy nem segített.

Címkék: állatkert, szervál