Csak ígérték, de nem újul meg 2022-ig a Szent János Kórház

Csak ígérték, de nem újul meg 2022-ig a Szent János Kórház

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két éve jelentette be a kormány az évtizedek óta siralmas állapotú budai Szent János Kórház rekonstrukcióját és centrumkórházzá fejlesztését, ám még a tervezésre sem írták ki a tendert. A projekt a kormányzati szervek tétlensége miatt nem halad, miközben a falak tovább omladoznak.

Minden korábbi kormányzati ígéret ellenére még hosszú évekig háborús időket idéző körülmények között fogadja a betegeket a Szent János Kórház – derült ki a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elismerte, hogy az évtizedek óta elképesztően lepusztult, pavilonos elrendezésű budai épületegyüttes rehabilitációjának még a tervezésére sem írták ki a közbeszerzést.

2018 őszén Gulyás Gergely, aki a választókerület országgyűlési képviselője is, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Varga Mihály pénzügyminiszter közösen jelentették be, hogy a rehabilitációs tervek elkészítésére közel fél milliárd forintot különítettek el, a projekt keretében pedig megújul a kívülről szintén siralmas állapotú Kútvölgyi Klinikai Tömb, amellyel együtt létrejön Észak-Buda centrumkórháza.

Most a kancelláriaminiszter azt közölte, hogy részeredmények ugyan már vannak, hiszen a Kútvölgyi járóbeteg-ellátási részlegét szinte teljes egészében sikerült felújítani és a napokban adták át a megújult meddőségi centrumot is, ám a kórház rekonstrukciójának tervezésével csúszásban vannak. – Reményeim szerint a közbeszerzés néhány héten belül meg fog jelenni – fogalmazott Gulyás.

Ez a válasz tartalmát tekintve megegyezik azzal, mint amit bő egy évvel ezelőtt, 2019 áprilisában mondott, amikor szintén a fél évvel korábban, nagy felhajtással bejelentett fejlesztés iránt érdeklődtünk. – Ha az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a segítségünkre lesz, amiben nem vagyok biztos, akkor májusban kiírhatják a Szent János Kórház újjáépítéséről a pályázatot – mondta akkor.

Gumikesztyűt, villanykörtét és vécédeszkát is várnak karácsonyi adományként a Szent János Kórházba | Magyar Hang

Karácsonyi adománygyűjtést indított a budapesti Szent János Kórház, a Facebookon közzétett, december 1-től 24-ig tartó akciójuk szomorú képet fest az intézmény helyzetéről. Osztályaink összegyűjtötték a hiányzó fogyóeszközök listáját, melyet folyamatosan frissítünk. Az adományokat a főbejáratnál elhelyezett szekrénybe kérjük betenni - olvasható a leírásban.

Mivel egy év telt el érdemi előrelépés nélkül, adta magát a kérdés, hogy mi okozza a csúszást, hiszen a Szent János Kórház esetében – tudtunkkal – nincsenek eltérő politikai és szakmai szándékok, mint amilyenekről a főváros és a kormány között nap mint nap lehet hallani, aktuálisan a Lánchíd felújítása kapcsán.

„Vannak olyan állami szervek, amelyek lassabban működnek, mint kellene”

– fogalmazott Gulyás Gergely, ám a konkrét intézményt ezúttal külön kérésünkre sem nevezte meg, csak annyit mondott, „alegységi” a probléma. Ám tavalyi válasza alapján valószínűleg továbbra is az ÁEEK-nál pattog a labda.

Trauma - a Szent János Kórház állapota a kormány elé is tükröt tart | Magyar Hang

Jelentős beruházásokat végeznek a budai Szent János Kórházban - jelentette be nemrégiben a Miniszterelnökséget vezető miniszter, akit Gulyás Gergelynek hívnak. Nem mellesleg ő a térség országgyűlési képviselője, és ő az, aki még előző politikusi és emberi korszakában brutálisnak és borzalmasnak nevezte a gyógyintézmény állapotát, és mi ebben messzemenőkig egyet is értettünk vele.

– Azon vagyunk, hogy a lehető leggyorsabban a tervezési közbeszerzés kiírása megtörténjen és onnantól talán sokkal gyorsabban fog zajlani a folyamat. 2022-re a legtöbb, amit elérhetünk, hogy olyan állapotban lesz az építkezés, hogy mindenki számára egyértelmű lesz annak visszafordíthatatlansága – zárta a kórház rekonstrukciójával kapcsolatos mondandóját Gulyás Gergely.

A Szent János Kórház nemcsak Észak- és Közép-Buda lakosságát, hanem 126 környező település lakóit is ellátja. Járóbeteg-rendelésein évente több mint 400 ezer beteget fogadnak, míg fekvőbeteg-ellátásban 40 ezer részesül. Évente mintegy 900 ezer orvos-beteg találkozó történik az intézmény falain belül.