Csák János szerint a kormány néhány hét múlva megállapodik az EU-val

Csák János szerint a kormány néhány hét múlva megállapodik az EU-val

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond a Magyar Innovációs Szövetség budapesti közgyűlésén 2022. október 28-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egy rendes társadalomban nem lehet önkényesen eltekinteni a szabályok betartásától, mert akkor abból káosz lesz és anarchia – erről beszélt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a kormányközelbe sodródott Indexnek, ahol a polgári engedetlenség miatt elbocsátott öt pedagógussal kapcsolatban is kérdezték. – Miért ne vonatkoznának ugyanazok a szabályok az iskolákra, mint a gyárakra és más intézményekre? – tette fel a kérdést. 

A tanárok béremelése kapcsán úgy fogalmazott, ehhez uniós pénzeket kell bevonni. – Néhány hét van hátra ahhoz, hogy megegyezzünk az Európai Unióval, jól haladnak a tárgyalások. A kormányból mindenki többször elmondta, hogy a kormányzat érti a pedagógusok igényét, szeretnénk is a helyzeten javítani, és  már csak néhány hetet kell várni, hogy ez megvalósuljon. A tüntetők pedig, gyakran baloldali politikusok nyomása alatt, azt mondják, hogy ezt nem hiszik el. Ha egymás jóhiszeműségét megkérdőjelezzük, abból racionális, akár éles vita helyett nehezen orvosolható konfliktusok alakulnak ki – vélte.

Az egyetemi modellváltások kapcsán is kérdezték a minisztert. – Senkit nem akarunk belekényszeríteni a váltásba, és senkinek nem akarjuk azt mondani, hogy ne is gondolkodjon rajta – válaszolta.

Az interjúban a kulturális intézmények jövőjéről is szó esett. A miniszter szerint „Magyarország világbajnok abban, hogy hány intézmény működését – nem a produkcióit! – támogatja a kormány így vagy úgy”. – Sehol a világon nincs ez így, ilyen mértékben. Sehol nincs például ennyi egy főre jutó kőszínház, szimfonikus zenekar. (...) Azonban itt az ideje, hogy fenntartható pályára állítsuk a kultúrát, szélesítve a finanszírozási forrásokat és észszerűsítve az állami finanszírozás mértékét és módját. A finanszírozási források közül növelnünk kell a magánmecenatúrát, hiszen a Fidesz-kormányok tevékenysége nyomán minden társadalmi réteg erősödni tud, és örvendetesen növekszik a kulturális életben aktív középosztály és a felső osztály is – tette hozzá.

Aki a teljes beszélgetést elolvasná, itt teheti meg.

Címkék: Csák János