„Családi polip” falja a hajdúböszörményi önkormányzatot

„Családi polip” falja a hajdúböszörményi önkormányzatot

A Tömb 2002 Kft. gazdasági és üzemeltetési irodájának épülete Hajdúböszörményben (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tömb 2002 Kft. és az Épít-Takarít Bt. tulajdonosainak közvetlen rokonai önkormányzati vállalatokat irányítanak Hajdúböszörményben. Sőt, az Épít-Takarít Bt. beltagja maga is igazgat egyet – derítette ki lapunk. Ez azért vet fel kérdéseket, mert a két céghez dőlnek a megrendelések a helyi önkormányzattól is. A fenti körülmények a verseny tisztaságát és komolyságát alapjaiban kérdőjelezik meg. A helyzet azonban még rosszabb, mert a szóban forgó két cégnek még ennél is jobban lejt a pálya.

A működését takarítóvállalatként kezdő Tömb 2002 Kft. elképesztő ütemű gyarapodásával számos cikkben foglalkoztunk. Tavaly négymilliárd forintot meghaladóan kapott munkákat az állami szervektől, önkormányzatoktól, árbevétele – egy év alatt megduplázva – 7,5 milliárd forint volt. A megrendelésekért jellemzően ugyan azon cégeket kellett megelőznie, és még egy közbeszerzési tanácsadó is feltűnően gyakran tűnik fel sikerei helyszínén.

A 262 főt foglalkoztató Tömb tulajdonosai papíron a hajdúböszörményi Török Imre és neje.
A cég a Halász János fideszes parlamenti képviselővel összekapcsolható Mező Barna lakótelepi lakásába bejegyezve működött, néhány hete költözött ki onnan. Mezőnek különben – a Magyar Narancs is így tudja – a cég nevéhez is van köze: a helyiek szerint a Tömb szóban az M és B betű őt jelöli, a T és az Ö betű pedig Török Imrét. Török felesége pedig Mező Barna testvére.

Az eddig is feltűnő volt, hogy ahol Mező Barna dolgozott vagy megfordult, a Tömb Kft. elugrani sem tud megrendelések elől. Így volt ez a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnál, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál is (utóbbinál hiányosan adták át a lakóotthonokat). A Tömb azonban feltűnően sikeres a székhelyén, Hajdúböszörményben is. A fideszes vezetésű önkormányzattól – ahol Mező korábban hivatalnok volt – is dőlnek a megrendelések a céghez. A férfi 2011 óta az önkormányzati tulajdonú Hajdúböszörményi Ipari Park Üzemeltető és Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is. 2016-tól pedig két éven át a szintén városi tulajdonban álló Városgazdálkodási Kft. munkavállalója volt. A Tömb Mező beágyazottsága révén – akihez tehát a cég több szálon is erősen kötődik – könnyen juthat információhoz egy-egy közbeszerzés esetében, akár arról is, hogy a meghívottak milyen ajánlattal álltak elő.

Ez a megrendelésekért folytatott küzdelemben olyan versenyelőny lehet, amely komolytalanná teszi az eljárást. Egy piaci szereplő korábban arról beszélt lapunknak, hogy ahová a Tömb társaságában kapnak meghívást, már nem is pályáznak, mert az úgyis le van zsírozva. A Tömb egyébként idén két fontos beruházást, a belvízelvezetés kiépítését (202 millió forint) és a színházterem-felújítást (227 millió forint) kapta meg az önkormányzattól. Az önkormányzat odaadott két telket is a cégnek 60 millió forintért, hogy társasházat építsen rájuk.

A „Török-polip” egy másik tagja is az önkormányzat körül sertepertél. A szintén a család tulajdonában álló Épít-Takarít Bt. beltagja ugyanis Kathi Pál Péter, Török Imre unokaöccse. Ez a cég is ugyanott és ugyanolyan körülmények között gyarapodik, mint a Tömb. Kathi ezzel egyidejűleg az önkormányzat tulajdonában álló Castrum Termálkemping Idegenforgalmi Szolgáltató Kft. ügyvezetője is tavaly novembertől. Az Épít-Takarít Bt. cégvezetője Török Imre és a lánya (ő egyben beltag is), kültagja pedig Török felesége. A családnak Kathi Pál Péter révén egyébként trafikkoncessziója is van.

A tavaly egymilliárd (!) forintos árbevételű Épít-Takarít Bt. 2018-ban a helyi Kálvin téri és a Hajdúkerület utcai parkok felújítását kapta meg 100 millió forintért, illetve a cég szerelhette fel gépekkel a közmunkaprogramban épült húsüzemet 30 millióért. Furcsa módon e pályázatok esetében is a szokásos cégeket – azokat, amelyeket máskor a Tömb Kft.-nek – kellett megelőznie az Épít-Takarít Bt.-nek. Miután 2014-ben még nem ennyire kifinomult módszerekkel szereztek megrendeléseket – a család két cége egymás ellen indult egy pályázaton –, és a Népszabadság cikke miatt lebuktak, valamivel jobban adnak a látszatra. Így azóta vagy a Tömb, vagy az Épít-Takarít indul egy-egy eljáráson.

A Hajdúságból irányítják az erzsébetvárosi közbeszerzéseket | Magyar Hang

A Török-klán lábai már a fővárosban is stabilak. A hetedik kerület önkormányzati cége, az Evikint Intézményi, Műszaki, Gondnoki és Településüzemeltetési Kft. is feltűnően sok szálon kötődik az Épít-Takaríthoz és Tömbhöz, illetve Törökékhez. Az Evikint Kft. ügyvezetője ugyanis a hajdúböszörményi Nyíri Dóra. Ő 19 évesen lett az Evikint ügyvezetője, és szintén van köze a családi vállalkozáshoz. Azóta számos olyan ember tűnt fel az Evikintnél, aki a Török-cégeknél is otthonosan mozog. Közös a könyvelő, a könyvvizsgáló és a közbeszerzési lebonyolító szakember is. Így fordulhatott elő, hogy Nyíri Dóra az Épít-Takarít Bt.-t bízta meg parképítéssel az erzsébetvárosi Százház utcában.

Kerestük az ügyben Mező Barnát, Kathi Pál Pétert és Kiss Attila fideszes polgármestert is. Többek között azt tudakoltuk, nem tartják-e a piaci versenyt befolyásolónak a körülményeket, de lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

Frissítés: Reagált a polgármester


Kiss Attila hajdúböszörményi polgármester cikkünk megjelenése után azt közölte, hogy az önkormányzat közbeszerzéseiről szóló előzetes döntéseket az erre a célra létrehozott bizottság hozza meg, az eljárások eredményhirdetéseiről pedig a képviselő-testület dönt. Mindkét testület tagjai összeférhetetlenükről nyilatkoznak.

A Tömb 2002 Kft. feltűnő közbeszerzési sikereire vonatkozó kérdésünkre azt írta, hogy a csapadékvíz-elvezető beruházásra a második kiírásban találtak kivitelezőt, és a második körre – szemben az első kiírással – öt helyett nyolc céget hívtak meg. A Szociális Szolgáltató Központ esetében pedig három közbeszerzési eljárást kellett kiírni. Az első forrás hiányában eredménytelen lett. A második kiírásra két részajánlattal lehetett pályázni. Ekkor csak az egyik részre találtak kivitelezőt, a második résznek újra neki kellett futni.

Közölte azt is, hogy az önkormányzat Mező Barnával nincs semmilyen munka- vagy szerződéses kapcsolatban, ahogy Kathi Pál sem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg október 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.