Cseh Katalin az Európai Bizottsághoz fordul Völner-ügyben

Cseh Katalin az Európai Bizottsághoz fordul Völner-ügyben

Cseh Katalin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizotsághoz fordulok Orbán és Varga Judit bizalmi emberének korrupciós ügye miatt – írja közösségi oldalán Cseh Katalin. A Momentum EP-képviselője levélben fordul Didier Reyndershez, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosához, amelyben tájékoztatni fogja őt Völner Pál korrupciógyanús ügyéről.

Cseh Katalin bejegyzésében úgy fogalmaz, „Völner Pálról, Orbán Viktor és Varga Judit bizalmi emberéről kiderült, hogy milliós összegeket fogadott el kenőpénzként a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Ne felejtsük, államtitkárként ő hagyta jóvá a titkos lehallgatások a Pegasus kémszoftverrel, az ő engedélye kellett ahhoz, hogy újságírókat, politikusokat ügyvédeket és civileket hallgasson le a hatalom.”

Mint hozzátette, a Pegasus-ügy szerte Európában hatalmas felháborodást váltott ki, egyes EP-képviselők már korábban követelték az ügy kivizsgálását, az Európai Bizottság elnöke pedig nemrég elfogadhatatlannak nevezte azt.

– Orbán és Varga bizalmi emberének most kiderült botránya csak még jobban rávilágít arra, hogy minél hamarabb és minél alaposabban ki kell vizsgálnunk a törvénytelen lehallgatások ügyét – szögezte le a politikus.

Ezért fordul levélhez Didier Reyndershez, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosához, hogy megkérdezze, mennyiben egyeztethető össze a jogállamisági elvekkel, mennyiben kérdőjelezi meg a lehallgatások jogszerűségét az, ha a lehallgatásokat engedélyező kormányzati szereplő a megalapozott gyanú szerint korrupciós ügybe keveredik.

Kedden derült ki, hogy a Központi Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítja Völner Pált, az igazságügyi miniszter helyettesét. Az ügyészség szerint Völner – aki 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben – rendszeresen elfogadott 2-5 millió forint értékben kenőpénzeket a végrehajtói kar elnökétől (azaz Schadl Györgytől), ennek fejében pedig bizonyos ügyek elintézését vállalta.

Az ellenzéki pártok kedd délután egyhangúan követelték, hogy a vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál államtitkári posztja után országgyűlési mandátumáról is mondjon le, és hangsúlyozták, hogy Varga Judit igazságügyi miniszternek is követnie kell helyettesét.