Csendben pusztul tovább a Szent János Kórház

Csendben pusztul tovább a Szent János Kórház

A Szent János Kórház (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még évekig folytatódhat a Szent János Kórház amortizációja, mivel a kormány nem tudja tartani azt az ígéretét, hogy a ciklus végéig megújul az 1898-ban átadott, leromlott állapotú épületkomplexum. A jelentős csúszással kiírt közbeszerzésen a Mészáros család érdekeltsége lett az egyik befutó, egyre valószínűbb azonban, hogy jövő tavaszig egyetlen kapavágásra sem kerül sor.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője, Pokorni Zoltán, a XII. és Láng Zsolt, a II. kerület akkori polgármestere, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter 2018 őszén ünnepélyes külsőségek között jelentette be, hogy a kormányzati ciklus végéig teljeskörűen megújul a Szent János Kórház, amely a szintén felújítandó Kútvölgyi úti klinikai tömbbel együtt az Észak-Közép-budai Centrumkórháznak ad majd otthont. A rehabilitációs tervek elkészítésére a kormány nyomban el is különített közel félmilliárd forintot, ezzel is érzékeltetve, hogy sokéves tétlenkedés után komolyan gondolják Buda és a hazai egészségügyi ellátórendszer egyik legnagyobb szégyenfoltjának felszámolását.

Pokorni Zoltán akkor arról beszélt, a kormány nem felújítást, hanem egy gyökeresen új kórház kialakítását tervezi. Az elképzelések szerint az intézmény középső szintjén egy új, modern tömb jönne létre, amelyet összekapcsolnának a Kútvölgyivel, amelynek régi kórházi egységébe a sebészet és a sürgősségi ellátás kerülne, a most is szakrendelőként működő részbe költöznének a járóbeteg-rendelések, a kettőt pedig egy olyan épület kötné össze, amely közös diagnosztikai hátteret nyújtana a fekvő- és járóbeteg-ellátásoknak.

Közel három év elteltével azonban már világosan látszik, hogy a kormány, illetve az államigazgatás malmai sokkal lassabban és sokkal drágábban őrölnek. Gulyás Gergely tavaly nyáron – tehát jó másfél évvel a bejelentés után – törte meg a hosszú csendet, miután „kérdésekkel provokáltuk” az egyik kormányinfó alkalmával. A miniszter elismerte, hogy addig nem történt érdemi előrelépés, ám reményei szerint a tervezési közbeszerzés heteken belül megjelenik, és onnantól felgyorsulnak az események.

– A legtöbb, amit addig elérhetünk, hogy olyan állapotba kerül az építkezés, ami mindenki számára egyértelművé teszi annak visszafordíthatatlanságát – fogalmazott a miniszter. Gulyás az elmaradást azzal magyarázta, hogy egyes állami szervek lassabban működnek, mint kellene. Hogy az államszervezet mely részére gondolt, azt külön kérdésünkre sem közölte, csak annyit mondott, a probléma „alegységi”.

Az „alegységi probléma” elhárítására végül nem néhány hetet, hanem újabb egy évet kellett várni: a Közbeszerzési Értesítőben 2020. január 6-án jelent meg a tender, az ajánlattételi határidő 36 nap volt, ám csak idén május 26-án hirdettek győztest. Nincs meglepetés, a 2018-ban a tervezésre elkülönített félmilliárd forint nem elegendő, a megbízást 655 millió forint értékben három tervezőiroda – a több állami nagyberuházásban szereplő győri TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft., a Mészáros család érdekeltségéhez tartozó felcsúti Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., valamint a zsámbéki Fusion Architect Építészeti és Szolgáltató Kft. – nyerte. (Utóbbi cégnek van szakmai referenciája is, hiszen korábban megnyerte a Sportkórház felújítási tervpályázatát.) A nyertesekkel május 13-án kötött szerződést az ajánlatkérő.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/25. számában jelent meg június 18-án, a Budai Hang mellékletben.