„Csendestárs” segíti az uniós pénzköltést Simon Miklós körzetében

„Csendestárs” segíti az uniós pénzköltést Simon Miklós körzetében

A nyírbogáti Vántus István Általános Iskola újonnan átadott Bogát Vezér tornaterme 2017. február 24-én. A sportlétesítmény a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban valósult meg (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legyen szó bicikliút-, játszótér- vagy parképítésről, a nyíregyházi székhelyű B-N Corporation Kft.-re mindig lehet számítani. A cég egymás után kapta az ajánlattételi felhívásokat Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő dél-nyírségi választókerületének önkormányzataitól a különböző beruházásokra. Ám a B-N Corporation kicsit mindig drágábban dolgozna, mint riválisai, ezért mindig lemarad. Így a cégnek sosem kell megépítenie semmit. Mondjuk, nem lett volna könnyű dolguk, ha nyernek, a kft.-nek ugyanis az ügyvezetőn kívül egyetlen alkalmazottja sincs a cég adatbázis szerint.

A B-N Corporation feltűnően aktív Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6-os választókörzetében, de a furcsa „csendestárs” szerepnél sosem vitte többre. Ez a korábbi nyírbogáti polgármester, Simon Miklós körzete. A politikus főként arról nevezetes, hogy miután felesége lett a település polgármestere, saját férjének adott díszpolgári címet.

Az érintett uniós beruházásokban egyébként az is közös, hogy – egytől eltekintve – az a debreceni Debköz Közbeszerzési Tanácsadó Kft. felel a lebonyolításukért, amelynek egyik tulajdonosát és ügyvezetőjét, K. Ferencet éppen közbeszerzésekkel való visszaéléssel gyanúsították meg. Pontosabban azzal, hogy előnyért cserébe verseny nélkül folytatott le közbeszerzési eljárásokat Boldog István fideszes képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megyei körzetében. Egyébként éppen kutakodásunk idején írta meg a Népszava, hogy Simon Miklós választókerületében is Boldog István körzetéhez hasonló módon dönthettek a pályázati pénzekről és a kivitelezőkről.

A lapunk által vizsgált közbeszerzésekben azért szúrt szemet a B-N Corporation, mert Simon körzetében feltűnően szorgalmasan kapta az ajánlattételi felhívásokat, de soha egyetlen nyertes pályázatot sem tudott beadni. Tavaly összesen nyolc különböző meghívásos tenderre tett ajánlatot a Balázs Zsolt ügyvezető tulajdonában álló cég: Fábiánházán az iskola és a polgármesteri hivatal korszerűsítésére, Nyírderzsen útépítésre, Újfehértón játszótér kialakítására, Nyírlugoson emlékház-felújításra és parképítésre, Kislétán piac létesítésére.

Fogy a levegő Kétpó fura ura körül? | Magyar Hang

Továbbra is rács mögött maradnak a fideszes Boldog István körüli figurák.

Az ilyen pályázatokon már a kiírásban kikötik az elbírálás szempontjait. Az alacsonyabb ár mellett külön számít az aktuális munkának megfelelő szakmai tapasztalat is. Noha a B-N Corporationnek papíron egyetlen alkalmazottja sincs, a cég a közbeszerzési iratok szerint mégis úgy pályázott, hogy van az előírásban megkívánt szakembere, sőt több is. Nyírlugos több részre bontott, 263 milliós beruházásában – amelyben termelői piacot is létrehoznak – például 3 mélyépítésben jártas szakemberről adott számot. Ennek ellenére érvényesnek találták a cég ajánlatát. A megrendelést különben a nyíregyházi Köz-Ép-Út Építő Kft. kapta.

A közbeszerzési adatbázis alapján a beruházásokon jól körülhatárolható körből kerülnek ki a nyertesek: a B-N Corporation asszisztált már a Köz-Ép-Út Kft. mellett a szintén nyíregyházi gyökerű Ventus Építő Kft., a nyírbogáti Sandhal Kft., a nagykállói Diamond-Út Kft. és a Unio Aszfalt Kő Kft. győzelméhez is.

A Diamond-Út sikere azért is érdekes, mert egyetlen alkalmazottat foglalkoztat, ennek ellenére – mint azt a Népszava is észrevette – Kislétán rengeteg munkája volt: szolgáltatóházra, piaccsarnokra és öt szociális bérlakás felhúzására is futotta az erejéből tavaly. Így nem tudni, valójában ki építette meg ezeket. A három – összesen 175 millió forintos – beruházás lebonyolításáért ugyanakkor nem a Debköz, hanem a nyíregyházi Best Offer Kft. volt felelős. Az Unio Asztfalt Kő Kft. pedig úgy kapott meg több nyírderzsi megrendelést, hogy papíron egyetlen alkalmazottja sincs, és az októberi szerződéskötés óta kétszer rendeltek el végrehajtást a céggel szemben.

A B-N Corporation azonban a jelek szerint ott segít, ahol tud. A legérdekesebb e szempontból az állami sportlétesítményeket kezelő, fővárosi Nemzeti Sportközpontok egyik tendere, amelyet a dobogókői Báró Eötvös Loránd Menedékház felújítására írtak ki. Egy kivételtől eltekintve csupa olyan cég kapott meghívást, amelynek tulajdonosai között nyíregyházi és debreceni lakhelyű személyek vannak. A B-N itt is érvényes ajánlattal állt elő, de a munkát 60 millió forintért az a Ventus Építő Kft. kapta, amelynek tulajdonosa a nyíregyházi Vinnai Ottilia, és amely igen sikeres a szóban forgó dél-nyírségi választókerületben is. A közbeszerzést egyébként egy fővárosi ügyvédi iroda bonyolította.

A B-N Corporation különben korábban uniós pályázatok lebonyolításáért is versengett – ott is kevés sikerrel. 2015-ben egy másik nyíregyházi céggel nyert a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás pályázatán. Kerestük Balázs Zsolt ügyvezető-tulajdonost, akitől többek között azt szerettük volna megtudni, hogy van az, hogy miközben mindig lemarad néhány millióval a megrendelésekről, mégis lelkesen pályázik.

Balázs Zsolt kérdésünkre azt írta, mint ügyvezető új területeken próbál munkát keresni, ám sajnos nem minden ajánlata nyer. A kivitelezés nagyobb haszonnal kecsegtet, mint a közbeszerzések lebonyolítása. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, miért ilyen népszerű a cége a választókerület önkormányzatai körében, ezt tőlük kell megkérdezni. Leszögezte: nem áll kapcsolatban a Debköz Kft.-vel. A kiírásokban szereplő, szakemberekre vonatkozó kérdésünkre pedig azt közölte, a cég alvállalkozókkal dolgozik

Szabadultak az előzetesből

A Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő választókerületében is feltűnően sokat dolgozó Debköz Közbeszerzési Kft. résztulajdonosa és ügyvezetője, K. Ferenc a napokban szabadult az előzetes letartóztatásból. Arról, hogy az egyébként jó nevű szakember érintettje a Boldog István jobbkezeként emlegetett Fehér Petra ügyének, lapunk írt elsőként. Mint a bíróság közölte, a gyanú szerint K. Ferenc az előre megbeszéltek szerint jogtalan előnyért kötelességét megszegve irányítottan, a verseny kiiktatásával folytatott le közbeszerzési eljárásokat Boldog István választókerületében. K. nem hagyhatja el lakhelyét.

Nem hosszabbították meg a törökszentmiklósi képviselő, Fehér Petra előzetes letartóztatását sem. A nyomozó hatóság szerint Fehérnek fontos szerepe lehetett abban a Boldog körzetében kialakított, felülről irányított hálózatban, amely döntött az uniós források felhasználásáról. Pontosabban arról, hogy mely cégek kaphatják az önkormányzatoktól a megbízást. A nyomozó hatóság úgy véli, Fehér az irányított közbeszerzéseken jogtalan előnyre tett szert. Fehért többek között hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, K. Ferencet pedig bűnsegédként, előnyért, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítják. Egyébként rajtuk kívül további három személyt is gyanúsítottként hallgattak ki.

Ennek a cikknek a rövidített, nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/10. számában jelent meg, 2020. március 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2020/10. számban? Itt megnézheti!