Cser-Palkovics az önkormányzatoknak kér segítséget a kormánytól

Cser-Palkovics az önkormányzatoknak kér segítséget a kormánytól

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben kért segítséget a kormánytól az önkormányzatoknak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. A téma a rezsicsökkentés.

A rezsicsökkentéssel összefüggésben kért segítséget a kormánytól Cser-Palkovics András. A fideszes politikus azért az elején leszögezte, hogy az energiaárak befagyasztása hosszú távon is igen hasznos, társadalmilag megtérülő döntésnek bizonyult, hiszen számos család jelentős összeget takarít meg ezzel minden évben.

Ugyanakkor – mint írta – a közszolgáltatók, például a távhőt és a vízellátást biztosító cégek azonban továbbra is piaci áron kénytelenek beszerezni az elektromos áramot és a gázt. Ezek a piaci árak pedig a nemzetközi folyamatok miatt brutális mértékben elszálltak az elmúlt időszakban. A többletköltséget így az önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató cégnek ki kell gazdálkodnia, vagy pedig tulajdonosként az önkormányzatnak kellene állnia a számlát.

Emiatt levélben kérte a kormánytól, hogy legalább átmenetileg tegye lehetővé az önkormányzatok tulajdonában lévő közszolgáltató cégek számára is azt, hogy amennyiben nem tudják másként megoldani, úgy az egyetemes szolgáltatás keretében (tehát rögzített keretek és árak szerint) kaphassák meg a működésükhöz szükséges áramot és gázt. – A közszolgáltató cégeink számára nem csak az áremelkedés, de a piac teljes kiszámíthatatlansága is problémát jelent, tehát a kérésemnek nem csak anyagi, hanem stratégiai vetülete is van – írta.