Cser-Palkovics: Biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra

Cser-Palkovics: Biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is reagált közösségi oldalán Orbán Viktor szombati bejelentéseire, miszerint a kis – és középvállalkozások, illetve egyéni vállalkozók esetén felére csökkentik az iparűzési adót. 

Cser-Palkovics András már novemberi Facebook-bejegyzésében is azt üzente Parragh László kamarai elnöknek, hogy „hagyja békén” a vállalkozásokat és a településeket, utalva az MKIK elnökének azon elképzelésére, hogy egy évre függesszék fel az iparűzési adót, amelyet a települési önkormányzatok szednek be. A fideszes politikus már korábban is tiltakozott az adónem csökkentése ellen.

Mostani, az ellenzéki városvezetőkénél visszafogottabb, ám annál hosszabb Facebook-posztját azzal indítja, hogy „Székesfehérvár Önkormányzata – minden nehézség, drasztikus bevételkiesés, a védekezésre fordított jelentős költségek ellenére – a költségvetés tekintetében is stabilan zárja a 2020-as esztendőt.” Ezt az állami és uniós források mellett a takarékos gazdálkodásnak tulajdonítja.

– Az idei esztendő a világjárvány miatt rendkívüli. Rendkívüli idők pedig rendkívüli intézkedéseket igényelhetnek a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megőrzése, újak létrehozása érdekében. Ez átmenetileg érintheti az adórendszer egyes elemeit is – teszi hozzá, majd emlékeztet arra, hogy a helyi iparűzési adóval kapcsolatos álláspontját az elmúlt hónapokban sok helyen és sokszor elmondta.

– A most bejelentett újabb állami gazdaságvédelmi intézkedések ugyan érintik az iparűzési adót és bevételkiesést okoznak, de értelmezésünk szerint csak a járvány időszakára vonatkoznak, valamint a városunk bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben – fogalmaz a városvezető.

Úgy látja, a most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan kell értékelni, a bevételkiesés mértékét pontosan ki kell számolni, a hatásait át kell gondolni, és ha ezekről szükséges, akkor egyeztetni kell a minisztériumokkal. Szerinte jó reményük van a jó megoldás elérésére, hiszen az elmúlt években rengeteg kérdésben tudtak jó, Székesfehérvárnak hasznos megállapodást kötni a kormányzattal.

– A mostani helyzet megoldása során is egészen biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra. Örülök, hogy ennek lehetősége már a mai bejelentésben is elhangzott – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy optimistán várja az ezekről szóló egyeztetéseket.

https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/posts/4706954362712453