Cser-Palkovics megnyugtatónak tartaná, ha nyilvános lenne, miért váltották le a fehérvári kórház igazgatóját

Cser-Palkovics megnyugtatónak tartaná, ha nyilvános lenne, miért váltották le a fehérvári kórház igazgatóját

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Váratlanul ért minket a hír, hogy a fenntartó állami szerv leváltotta a kórház főigazgatóját. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház állami fenntartású intézmény, a minisztérium az önkormányzatot a döntéséről nem tájékoztatta – bár ilyen jogszabályi kötelezettsége nincs is – közölte Facebook-oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

Ismert, Kásler Miklós szombaton egy nem teljesített adatszolgáltatás miatt menesztette a székesfehérvári kórház igazgatóját. Csernavölgyi István a történtek után a 24.hu-nak azt mondta, bármely intézmény életében előfordulhat a hiba, ami náluk történt.

Most megszólalt a város polgármestere is. Cser-Palkovics András – mint fogalmazott – úgy érzi, hogy a közvélemény megnyugtatását az szolgálná, ha a fenntartói intézkedést megalapozó, vagy az annak nyomán induló esetleges belső vizsgálat eredményét megismerhetnénk. Leszögezte, hogy Csernavölgyi István korábbi főigazgatóval az önkormányzat kapcsolata korrekt együttműködésen alapult, ezt levélben köszönte meg neki. Ugyancsak írásban kereste meg Bucsi László főorvost, aki az intézmény megbízott főigazgatója lett, neki ebben a nem könnyű helyzetben sok erőt kívánt a munkájához.

Security Check Required

– Egy ilyen fontos egészségügyi intézmény vezetése békeidőben is nagy kihívás, azonban most, a világjárvánnyal harcolva túlzás nélkül állítható, hogy rendkívüli feladat. A város, a megye és a régió szempontjából is fontos, hogy minden körülmény adott legyen, hogy az orvosok és a szakápolók elvégezhessék az ebben a járványidőszakban különösen is fontos munkájukat – közölte a polgármester. Cser-Palkovics András megerősítette, hogy a székesfehérvári önkormányzat fenntartja a mintegy két héttel ezelőtt a városi adományszámláról a kórház felé tett felajánlását, mely értelmében 20 millió forinttal kívánják támogatni a kórházban folyó gyógyító munkát.

Végezetül a városvezető mindenkit arra kért, hogy felelősséggel nyilatkozzon a kórház ügyében. Idézte a menesztett főigazgatót, aki úgy fogalmazott: „A legfontosabb, hogy kollégáim zavartalanul, a gyógyításhoz nélkülözhetetlen bizalmi légkörben dolgozhassanak tovább a járvány leküzdésében. Minden egyéb másodlagos, és várhat.”

Székesfehérvár ellenzéki önkormányzati képviselői még vasárnap közösen írtak nyílt levelet Kásler Miklósnak címezve. „Az Ön által a sajtóban közzé tett indokok nem győzték meg a fehérváriakat, ugyanakkor felháborítónak tartjuk, hogy információink szerint nem egyeztetett a szakma helyi képviselőivel, a város közösségét pedig még annyira sem méltatta, hogy a jelen helyzetben egy személyben döntéseket hozó polgármestert előzetesen megkeresse” – írták.

Azt kérték Kásler Miklóstól, hogy „lépésének valódi okairól legalább utólag tájékoztassa Székesfehérvár és Fejér megye közösségét, a bizonytalanság és bizalmatlanság mielőbbi feloldása, valamint a koronavírus járvány miatt rövid időn belül nevezze ki a végleges főigazgatót”.