Cser-Palkovics András a HVG-nek: A hatalomnak kell leginkább gesztusokat gyakorolnia

Cser-Palkovics András a HVG-nek: A hatalomnak kell leginkább gesztusokat gyakorolnia

Cser-Palkovics András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még Székesfehérvár önkormányzatának is gondot okoz, hogy az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodni a rezsiárakat. Ez derül ki a fideszes Cser-Palkovics András polgármesterrel készített interjúból, amely a Hvg360.hu-n jelent meg. A Telex.hu szemléje szerint azokon a területeken tudják kigazdálkodni a pluszterheket, amelyeken ad kompenzációt az állam. Ilyen például a távhő. A vízműveknél viszont komoly gondok vannak.

Székesfehérvár esetében ez azt jelenti, hogy tavaly még nyereséges volt a cég, idén viszont már 1 milliárd forintos veszteséggel kalkulálnak, ám ez még a duplájára, triplájára is nőhet a következő években. – A villamos energia árának ilyen brutális emelkedését pedig nem tudjuk kigazdálkodni – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy a nagyvárosok működése elképzelhetetlen iparűzési adó nélkül. Ő egyébként a gépjárműadót is visszaadná az önkormányzatoknak. Azt az ellenzéki véleményt ugyanakkor nem osztja, miszerint a kormány kiüresítette az önkormányzatokat. Ő erre inkább az átalakítás szót használná. Azt is mondta, hogy közben nem csak elvettek feladatokat, hanem kaptak is: a korábban megyei fenntartású múzeumok, könyvtárak a nagyvárosokhoz kerültek. Szerinte az átalakítás nem hatalmi érdekeket szolgált. Támogatná továbbá, hogy az ügyeleti orvosi ellátást a települések helyett az állam szervezze meg.

A szemle szerint Cser-Palkovics András hibának tartja, hogy Hadházy Ákos nem ment el az Országgyűlés nyitóülésére, és azt is, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke törvénytelennek tartja a kormányt. A székesfehérvári polgármester a kormány helyében bevonná az ellenzéket néhány ügybe, de az ellenzéknek is támogatnia kellene néhány kormányzati döntést. Ugyanakkor a polgármester szerint a mindenkori hatalomnak kell leginkább gesztusokat gyakorolnia.