Csintalan Sándor: Megbocsátottam ennek a három embernek

Csintalan Sándor: Megbocsátottam ennek a három embernek

Csintalan Sándor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbocsátottam annak a három embernek, akiket elítéltek a megverésemmel összefüggésben – erről beszélt megkeresésünkre Csintalan Sándor, aki nemrég kegyelmi kérvényt nyújtott be Novák Katalinnál. Az államfő jövő hétre meg is hívta a korábbi műsorvezetőt, hogy a kérvényről konzultáljon vele. Megkerestük Csintalant, hogy érdeklődjünk, miért döntött a kegyelem kérvényezése mellett. Már csak azért is érdekelt bennünket, mert amikor Budaházy György és több társa kegyelmet kapott, akkor ezzel kapcsolatban kifejezetten kritikusan fogalmazott.

Több oka is van a kérvényemnek, de általánosságban a problémám, hogy ez az eljárás ilyen rettenetesen hosszú ideig húzódott – mondta lapunknak Csintalan. Szerinte az igazságszolgáltatás célja lenne, hogy gyorsan működjön, a bűnözők számára tegye reménytelenné a bűn elkövetését, a társadalom pedig értse, mi történik. Úgy látja, már szinte senki nem tudja, mi is ez a történet, „ellenben valamilyen sajátos okból a Hunnia-történetet szimbolizáló személyekből hőst faragtak”. Szerinte ehhez a NER-nek politikai érdekei fűződnek egyébként. Aztán, tette hozzá, itt van ez a három ember, akiknek a nevét senki nem tudja, miközben a verésben adott esetben nem hárman, hanem heten vettek részt. Csintalan szerint ha ők voltak, ha nem, egy normális igazságszolgáltatás mellett már szabadlábon lennének, „mert csak értem ennyit nem lehet kapni”.

„Pancserterror”

Botrány szerinte emberek életét tönkretenni, feláldozni gyerekeket egy ilyen jogi megítélés alá eső ügyben. „Erkölcstelen, nonszensz” – húzta alá Kötöttfogás című műsorunk rendszeres résztvevője. Méltánytalannak tartja, hogy ők legyenek azok, akik elviszik a balhét egy „annak idején szervezett pancserterror” miatt. Közben a finanszírozók, ötletgazdák közül szerinte néhányan szentek lettek, és van olyan is, aki a Parlamentben ül. Visszakérdezésünkre, hogy kiről van szó, azt mondta: „azoknak a nevét nem ejtem ki”. Azokra a szélsőjobboldaliakra gondol, akik annak idején a Hunnia Mozgalom mellett álltak, és adott esetben cikkekben buzdítottak terrorra. De tovább nem menne, mert nem tudja bizonyítani. A bíróságon is elmondta viszont már ezt a legelső tárgyaláson. El tudja egyébként képzelni, hogy akik vele szemben az ütleget használták, azok azt gondolhatták, tőle vagy a hasonlóktól kell megvédeni a hazát. De a vizsgálatnak szerinte ki kellett volna terjednie arra, kik voltak a felbujtók, kik a finanszírozók. „Ez egy drága projekt volt, ami szerencsére pancser módon sikerült”, mondta.

A konkrét elkövetőknek megbocsátott? - érdeklődtünk. Szavai szerint ennek a három embernek meg, „letöltötték a büntetésüket”. A korábbi politikus hozzátette azt is: „félreértés ne essék, nem vagyok én attól olyan boldog, hogy történt, ami történt. De reményeim szerint feldolgoztam, még ha a családom nem is biztos. De annak meg örülök, hogy vége szakadt az ilyenfajta terrornak, és remélem, nem is fog újraindulni.” Miközben ha a társadalom elvadultságát nézi, attól tart, jön még kutyára dér, de ezzel együtt deklarálja, hogy megbocsát, és követeli, hogy az igazságszolgáltatás engedje el őket, és élhessék a szabad életüket. Kérdésünkre azt mondta, úgy tudja, négy évet kellene még letölteniük.

Már tudja, mit fog mondani Novák Katalinnak

Mit gondol Novák Katalin kegyelemadási gyakorlatáról? Közlése szerint azt, amit korábban is mondott. „Botránynak tartom, hogy Budaházy szabadon kószál és szentté lett avatva”, fogalmazott. Ahogy azt is kritikusan figyelte, hogy Budaházy kegyelme előtt kampány indult mellette, és még videó is született közéleti megszólalókkal. Viszont azt látja, hogy az egyik elítélt közben régész lett, több gyereke is van. Csintalan szeretné, hogy úgy kapjon kegyelmet, hogy mentesüljön a büntetett előélet alól is, máskülönben szerinte egy életre vége a régészkarrierjének. Két elítéltnek van gyereke is, egynek pedig „teljesen tönkrement az élete, nem mer családot alapítani sem”. Ennyire nyomon követi az életüket? - érdeklődtünk. Csintalan elmondása szerint nyilván azóta tesz így, hogy tud az ő létezésükről, „és most már ennyire, igen”. Nem mondaná, hogy az elmúlt tizenöt évben folyamatosan erre gondolt volna, de miután megtudta, hogy itt van ez a három ember, azóta követi sorsukat.

Mit fog mondani Novák Katalinnak? Elmondása szerint azt, amit itt is. A gyerekeikről fog beszélni, nyilván – fogalmazott a korábbi műsorvezető. Meglepte az államfői megkeresés? Elmondása szerint túlzottan nem, de megtisztelőnek tartja, örül neki. Talán tud segíteni is majd, jegyezte meg. El fogja a köztársasági elnöknek mondani, hogy szerinte a három érintettet el kell engedni, mentesíteni kell őket a bűnügyi következmények alól, mert így lenne igazságos és méltányos.