Csökken a kórházban lévők száma, elhunytak 258-an

Csökken a kórházban lévők száma, elhunytak 258-an

Védõfelszerelést viselõ orvosok a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön a szokott időben, reggel kilenc után tájékoztattak a friss koronavírus-adatokról, ezúttal is a beoltottak számával kezdve. Úgy tűnik, valóban lehetséges húsvét után nem sokkal elérni a két és fél milliós számot, jelenleg 2 millió 65 ezer a beoltottak száma. Ez 54 ezerrel több az előző napi számnál. A tájékoztató szerint 787 207 fő már a második oltását is megkapta. Szerdán ez a szám még 753 187 volt.

Az új fertőzöttek száma a csütörtök reggeli tájékoztató szerint 9288, ami több az előző napi 6700-nál, illetve a keddi 4609-nél. Megfigyelhető, hogy a hét második felében általában több tesztet végeznek, és több fertőzöttet is jelentenek, mint mondjuk hétfőn vagy kedden. Elhunyt újabb 258 beteg, ami továbbra is kiugró szám, de enyhébb az előző napi 302-nél. Az elhunytak száma ezzel összesen 20 995 főre emelkedett. 

Jó hír lehet, hogy második napja csökken a kórházban lévők száma, bár még nem tudni, trendről lesz-e szó, vagy ez csak ideiglenes. Szerdán 12 346, kedden pedig 12 553 kórházi kezeltet jelentettek, jelenleg viszont kevesebb, 12 062 beteget ápolnak kórházban.

Egy nap alatt 40 444 tesztet végeztek el, ennek 22 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy országnak akkor lehet valós képe a járvány terjedéséről, ha az elvégzett teszteken belül nem haladja meg az 5 százalékot a pozitív eredményt hozók aránya.

Lélegeztetőgépen 1512-en vannak, ez utóbbi szám még mindig magas, és nőtt is kicsit a szerdai 1492-höz képest, ami nem jó hír azt tekintve, hogy a lélegeztetőgépre kerültek közül nagyon sokakat már nem tudnak megmenteni. A Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor belügyminiszternek eljuttatott levelében egyenesen arról számol be, hogy egyes helyeken akár 95 százalék is lehet a halálozási arány az invazív lélegeztetést igénylő betegek körében.

A hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon arról is írnak, hogy „a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél”, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, a betegszám drasztikusan emelkedik. Az operatív törzs ezért azt kéri, hogy a lakosság a közelgő húsvéti ünnepek alatt is tartsa be az óvintézkedéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este sugárzott interjújában is azt mondta, most tömeges a fertőzés, ezt a korlátozások, zárások csak lassítani tudják, megállítani nem.

Ami az oltásokat illeti, csütörtökön elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok kampányszerű oltása a kórházi oltópontokon. A katonai oltóbuszokon folytatják a kistelepüléseken regisztráltak oltását. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Szputnyikkal, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. Csütörtök este újabb AstraZeneca szállítmány várható.

Címkék: koronavírus