Csökkenhetett Tarlós előnye, a Nézőpont viszont magabiztos vezetést mért

Csökkenhetett Tarlós előnye, a Nézőpont viszont magabiztos vezetést mért

Tarlós István főpolgármester egy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem mondható el, hogy Tarlós István a fővárosban jóval népszerűbb a Fidesznél – közölte a 24.hu meg nem nevezett kutatásokra, többek között kormányközeli intézetek nem publikált méréseire hivatkozva. Miközben a főpolgármester néhány hónapja még bőven lehagyta a Fideszt a fővárosban, ma már kisebb a különbség az ő és Karácsony Gergely támogatottsága között. Az ellenzék által rendelt mérések szerint is hibahatár közeli a különbség – legalábbis erről számolt be egy csütörtöki háttérbeszélgetésen az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt. Az ő elfogultságához persze, ahogy a lap is említi, kétség sem fér.

Karácsony-előnyről viszont eddig senki nem számolt be, csak arról, hogy minimálisra csökkent Tarlós fölénye. A Fidesz jelöltjét öt éve egyébként 290 ezer szavazattal választották meg, az ellenzék pedig bízik benne, hogy most összejöhet nekik a 300 ezer voks.

Ugyanakkor az aktuális helyzet miatt egyre nyugtalanabbak lehetnek a Fidesz döntéshozói. A 24.hu úgy tudja, Tarlós feltűnése a kormánypárti médián kívül (legutóbb például a HVG-be írt publicisztikát) már a váltás jele: a főpolgármesternek most azért kell ebben a térben is mozognia, mert kulcskérdéssé vált, hogy elérje a bizonytalan és ellenzéki szavazókat, azaz képes legyen a Fideszhez képesti előnyét ismét növelni. Közben pedig a kormányzati propagandagépezet igyekszik elbizonytalanítani a Karácsony-szavazókat.

A Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Idők szintén pénteken arról számolt be, hogy a Nézőpont Intézet szerint Tarlós népszerűsége nagyobb, mint Karácsonyé és Puzsér Róberté együttvéve. Az augusztus 23. és 27. között ötszáz fő megkérdezésével készült felmérés szerint a jelenlegi főpolgármester népszerűsége 51, Karácsonyé 43, Puzséré pedig 6 százalék.

Tarlóssal egyébként interjú is jelent meg a pénteki napilapban, a korábbi SZDSZ-es politikus pedig azt mondta, szerinte az SZDSZ módszerei köszönnek vissza Karácsonyéknál. „Elgondolkodtató, hogy 25 éve léptem ki az SZDSZ-ből, az aktív polgármesterek közül elsőként, ami miatt akkor gyűlöltek. Ez volt az az időszak, amikor a szabad demokraták gyakorlatilag eladták az ország lelkét” – fogalmazott Tarlós.