Csúcson a kiadó lakások száma, esnek az árak

Csúcson a kiadó lakások száma, esnek az árak

Ennek a hajdúböszörményi társasháznak az egyik lakásába van bejegyezve a Tömb 2002 kft. (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem látott mértékben nőtt a bérlőt kereső lakások száma, több mint 25 ezer ingatlant hirdetnek a tulajdonosok idén decemberben – olvasható az ingatlan.com friss felmérésében. 

– Ez meglepetést jelent, mivel az elmúlt években az év utolsó hónapjában jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Most viszont rekord született, és még a 2019 augusztusi kínálati csúcshoz képest is majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők. Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a fővárosban bérlésre kínált csaknem 19 ezer lakás is csúcsot jelent, illetve hogy a kiadó lakások számának emelkedésével együtt csökkent az átlagos bérleti díj, amely több éves mélyponton, 135 ezer forinton van jelenleg. 

Az ország más nagyvárosaiban is hasonló változások figyelhetők meg. A legtöbb egyetemi városban ugyancsak csökkentek az albérleti díjak. Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben 8-10 százalékkal estek az átlagos havi bérleti díjak, Veszprémben és Szegeden pedig 4-5 százalékos a csökkenés mértéke az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Pécsett ugyanakkor minimális, alig egy százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén viszont jelentős volt az esés mértéke, hiszen az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe.

Ezeket a számokat megerősítik a hivatalos adatok is, hiszen a decemberi adatok illeszkednek a korábbi folyamatokba: a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint októberben is mérséklődtek a bérleti díjak. Országos szinten 8,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint tavaly októberben, idén szeptemberhez képest pedig 2,3 százalékkal csökkentek.

A lakbérindex részmutatói szerint októberben a fővárosban volt a legnagyobb az árcsökkenés: több mint 11 százalékkal estek vissza éves szinten. A többi országrész közül Pest megyében és Észak-Magyarországon 1 százalék alatti volt a mérséklődés, a Dél-Alföldön viszont 3,8 százalékkal estek albérleti díjak. A fővárosban októberben az előző hónaphoz képest a budai hegyvidéki városrészekben, vagyis az I., II. és XII. kerületekben volt a legkomolyabb csökkenés, több mint 5 százalékkal estek a bérleti díjak.