Csúcson az albérletárak

Csúcson az albérletárak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is meredeken emelkednek a bérleti díjak, egy év alatt 20 százalékkal nőttek az árak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi adataiból.

Tovább nőttek a lakbérek áprilisban: országosan és Budapesten egyaránt 2,0%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A fővárosban a kínálati díjak átlagosan 20%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű (23%) emelkedés, országosan ez az arány 19% volt. Áprilisban a járvány előtti, 2020. januári csúcsnál országosan 6,9, Budapesten 3,2%-kal magasabb díjért kínálták a kiadó lakásokat.

Az előző év azonos időszakához képest országosan 19, Budapesten 20%-kal magasabbak voltak a bérleti díjak. 

A 2015. évi bázisidőszaki szintet országosan 56, a fővárosban 48%-kal, a járvány előtti, 2020. januári csúcsot pedig 6,9, illetve 3,2%-kal haladták meg az áprilisi lakbérek.

Az előző hónaphoz viszonyítva a főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati díjak, leginkább, 3,0%-kal, a pesti átmeneti kerületekben, a többi kerületcsoportban 1–2%-kal. Egy év alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (23%), a pesti külső kerületekben a legkisebb mértékű (13%) lakbéremelkedés; a többi kerületcsoportban átlagosan 17–18%-kal nőttek a díjak.

A lakásbérleti piac területi arányaiban továbbra sem történt érdemi elmozdulás a KSH szerint: a 2022 áprilisáig figyelembe vett hirdetések 61%-a fővárosi, 25%-a megyei jogú, 13%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

A 2022 első négy hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ebben az időszakban 63 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű (70 négyzetméteres) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A fővárosi túlsúlyból adódóan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 6,4% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,2%-a volt családi ház. 2022 első négy hónapjában a fővárosban a hirdetések 41, országosan 43%-a származott magánszemélyektől.

 

 

Címkék: albérlet, KSH, bérlet