Csúcsot döntött a halottak és az igazolt fertőzöttek száma

Csúcsot döntött a halottak és az igazolt fertőzöttek száma

A koronavírus-teszteket végző, védőruhát viselő egyetemi hallgatók érkeznek a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolába 2020. november 24-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a járványügyi tájékoztatás céljából létrehozott kormányzati honlapon. A koronavirus.gov.hu pénteki beszámolója szerint az elmúlt 24 órában 135 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, így a koronavírushoz köthető halálesetek száma 4364 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő, akik 21, míg az elhunytak 24, a gyógyultak 26 százaléka budapesti.

7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen – írják. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható. A gyógyultak száma egyébként 52 126 főre emelkedett.

Az operatív törzs jelenleg 386 óvodai csoportban (13 százalék) és 221 óvodában (8 százalék), továbbá 121 általános iskolában (5 százalék), rendelt el rendkívüli szünetet, 634 iskolai osztályban (25 százalék) és 63 általános iskolában (2,5 százalék) digitális tanrendet. „A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, amelyeket a kormány továbbra is fenntart” – írták.

 A kormány mindent lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál. Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.