Közeleg a Lehman-pillanat? Csütörtökön eldőlhet, lesz-e újabb pénzügyi válság

Közeleg a Lehman-pillanat? Csütörtökön eldőlhet, lesz-e újabb pénzügyi válság

Cégtábla a China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport hongkongi székháza bejáratánál 2021. szeptember 14-én. A válallat előző nap bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai. Az Evergrande jelenleg a világ legeladósodottabb cége. MTI/EPA/Jerome Favre

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai gazdaság komoly gondjait jelezheti a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat, az Evergrande fizetésképtelensége – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall oktatója szerint a távol-keleti ország gazdasága már hosszú évek óta hatalmas adósságteher alatt működik, bár ennek mértékét senki nem ismeri, mert alig vannak erről adatok, amelyek pedig elérhetők, azok megbízhatatlanok.
Nemcsak arról van szó, hogy az állam, de a lakosság, a vállalkozások és az önkormányzatok is igen komoly adósságteherrel küszködnek. Jól érzékelteti a probléma nagyságát, hogy a kínai nemzetgazdaság eladósodásának üteme az elmúlt évtizedben meghaladta a növekedés tempóját. Így jutott oda az ország, hogy a bedőlt hitelek összege kétszerese a bankok tőkeállományának.

– Azzal is tisztában kell lenni, hogy Kínában minden erőfeszítés ellenére létezik egy árnyékbankrendszer, amelynek nagyságát még megbecsülni sem lehet, és amely ellenőrizetlen körülmények között nyújt hitelt az embereknek, vállalkozásoknak. Tehát az eladósodottság nagyobb, mint amit a hivatalos adatok alapján gondolni lehetne – hangsúlyozta Róna Péter.

Az Evergrande bankokkal szemben fennálló és a cég bejelentése szerint behajthatatlan hitelállománya mintegy 300 milliárd dollár, ami hatalmas összeg, a magyar bruttó hazai termék (GDP) duplája. Az ingatlanfejlesztő vállalat most az általa épített lakásokkal szeretné kifizetni hitelezőit. A baj nagyságát mutatja, hogy mintegy egymillió-hatszázezer lakást nem tud befejezni a vállalat, illetve hogy 26 ezer munkavállalóját kötelezte arra, hogy nyújtson kölcsönt a cégnek. A vég akár már csütörtökön is bekövetkezhet, amikor ki kell fizetni a kötvényei után járó kamatot a hitelezőknek. Ennek összege 84 millió dollár.

A kínai óriás annak ellenére, sőt talán éppen azért került bajba, mert a pekingi kormány a túlzott eladósodás megelőzése érdekében háromlépcsős ellenőrzési rendszert vezetett be. A szabályozás értelmében az a cég, amely az utolsó fokozatot is túllépte, azaz adósságainak nagysága túlságosan magasra emelkedett, nem vehet fel hitelt.

– A bankrendszer várható vesztesége nem csupán ez a 300 milliárd dollár, hiszen az ingatlanfejlesztőtől lakást vásárlóknak nyújtott hitelek, valamint a cég beszállítóinak adott kölcsönök visszafizetése is kétségessé válhat, ha valóban bedől a vállalat. Sőt, a talpon maradó beszállító vállalkozások a jövőben sokkal jobban megnézik, kivel szerződnek. Ennek hatása pedig várhatóan az egész kínai építőiparban is érezhető lesz. Márpedig a dinamikus kínai növekedés egyik fontos húzóágazata az építőipar. A helyzet értékelésénél azt is figyelembe kell venni, hogy a kínai gazdasági csoda a túlfűtött hitelezésre épül, csakúgy mint a magyar növekedés az elmúlt 4-5 évben. A különbség annyi, hogy Kína most sokkal rosszabb helyzetben van, mint Magyarország. Ha pedig az Evergrande bedől, akkor a hitelek meghatározó részét nem fizetik vissza, s így az egész hitelezési rendszer hatalmas ütést kap, aminek komoly hatása lehet a kínai növekedésre. Újabb gondot jelenthet, hogy mindennek hatására minden külföldi befektető vagy üzleti partner komolyan elkezdi vizsgálni, vajon megéri-e fenntartani a kapcsolatot egy-egy kínai vállalkozással, vagy inkább másutt keres partnert vagy befektetési lehetőséget – fejtegette Róna Péter.

Kérdésünkre a közgazdász elmondta, mint minden hasonló válság esetén, itt is fontos szerepe van a tudati tényezőknek, vagyis hogy mennyire bíznak az emberek, illetve a vállalkozások abban, hogy minden rendbe jön. Ha kétségek merülnek fel, akkor a szükségesnél is nagyobb lesz a visszahatás, azaz mélyebb a válság, mint szükséges lenne. A 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló helyzet – amikor a Lehman Brothers befektetési bank csődje magával rántotta majdnem az egész amerikai, és vele együtt a globális pénzügyi rendszert – alakulhat ki a bankok érintettsége miatt, hiszen az Evergrande 171 helyi bankkal és 121 további pénzintézettel áll kapcsolatban. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az Evergrande-nak a gazdaság más területein is vannak érdekeltségei, így például elektromos autók gyártásával, egészségügyi szolgáltatásokkal, fogyasztási cikkek és televíziók gyártásával is foglalkozik, és még vidámparkot is üzemeltet.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a kínai kormány mennyire nyújt segítő kezet az Evergrande-nak, illetve a vele szerződött lakásvásárlóknak, valamint a beszállítóknak. Egyes elemzők szerint a kínai kommunista párt attól tart, hogy az építővállalatnál megjelent elkeseredett tüntetők mozgalma terjedni kezd, és akár országos engedetlenségbe is átcsaphat, különösen, ha tovagyűrűzik a válság, amire van esély. Ezért most kifejezetten kesztyűs kézzel bánnak a tüntetőkkel, nem lépnek fel határozottan ellenük. Arról egyelőre ellentmondásosak a hírek, hogy meg akarja-e menteni az óriáscéget Peking, illetve hogy számíthatnak-e az állami segítségre a bajba került beszállítók.

Kérdésünkre Róna Péter elmondta, a nemzetközi tőzsdei indexek már most esésnek indultak, pedig még nem tudni, mit lép a kínai kormány. Ha azonban eszkalálódik az ázsiai ország válsága, az nem áll meg a határokon, és mind Amerika, mind az Európai Unió megérzi annak hatását. Ez rossz hír lenne számunkra is, mert Európában Németország kerülhet a legnehezebb helyzetbe, és ez az ezer szállal kötődő Magyarországnak is gondokat okozhat.