David Pressman a magyar-ukrán határon járt

David Pressman a magyar-ukrán határon járt

David Pressman kijelölt amerikai nagykövet Záhonyban 2022. szeptember 9-én. (Fotó: U.S. Embassy Budapest)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

David Pressman, az Egyesült Államok újonnan kinevezett magyarországi nagykövete pénteken az északkelet-magyarországi Záhony és Tuzsér határmenti településekhez utazott, hogy tájékozódjon az Oroszország ukrajnai brutális háborúja elől menekülők körülményeiről – áll a nagykövetség lapunkhoz eljutott közleményében.

Pressman kormányzati és humanitárius szereplőkkel is találkozott annak érdekében, hogy első kézből értesüljön arról, a jelenlegi körülmények között milyen szükségletekkel és kihívásokkal kell szembenézniük.

A nagykövet elismerését fejezte ki Helmeczi László záhonyi és Ferkovics Tibor tuzséri polgármesternek közösségeik nagylelkűségéért és az általuk nyújtott humanitárius támogatásért. „Köszönjük a magyar kormánynak és a magyar embereknek, hogy nagylelkűen gondoskodnak az Ukrajnából érkező menekültek biztonságáról és jólétéről” – jelentette ki.

A közlemény szerint az Egyesült Államok eddig közel 340 millió dollárt biztosított az Európai Unió és a befogadó kormányok humanitárius támogatásának kiegészítésére. Magyarországra ebből több mint 10 millió dollár jutott.