David Pressman a Putyin-Orbán találkozóról: Magyarország az üzletért esdekel

David Pressman a Putyin-Orbán találkozóról: Magyarország az üzletért esdekel

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin az Övezet és út elnevezésû nemzetközi együttmûködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles kritikával reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman arra, hogy Orbán Viktor találkozott kedden Kínában az Ukrajna ellen háborút indító Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Pressman az alábbit közölte az X-en (korábban Twitter): Magyarország vezetője – szövetségeseink közül egyedüliként – úgy döntött, hogy egy olyan ember mellé áll, akinek a hadereje emberiség elleni bűncselekményekért felelős Ukrajnában. Miközben Oroszország az ukrán civileket bombázza, Magyarország az üzletért esdekel”.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról számolt be kedden: Putyin és Orbán a magyar-orosz együttműködésről egyeztetett a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. A magyar kormányfő a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Frissítés: – Elegünk van az amerikai nagykövet képmutatásából! – írta X üzenetében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagálva Pressman kritikájára. – Ha az a kérdés, hogy ki üzletel az oroszokkal, akkor az amerikaiaknak lejjebb kellene venniük a hangerőt. Csak nukleáris fűtőanyagból több mint kétszer annyit vásárolnak, mint korábban és erről egy lista is van – fogalmazott Orbán Balázs.