Megpróbálták megzavarni a debreceni akkugyárellenes tüntetést

Megpróbálták megzavarni a debreceni akkugyárellenes tüntetést

Tüntetők tiltakoznak a debreceni CATL akkumulátorgyár ellen 2023. március 4-én )Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb tüntetést tartottak Debrecenben szombaton kora este a kínai CATL tervezett akkumulátorgyára ellen. Ezúttal a Momentum hirdetett demonstrációt, miután a Helyi Választási Bizottság (HVB) az előző héten elutasította Mándi László, a párt helyi közgyűlési képviselője által benyújtott népszavazasi kérdést. A párt arcai közül Cseh Katalin EP-képviselőt és Kele János elnökségi tagot láttuk, de csak utóbbi szólalt fel a megmozduláson. A tüntetésen debreceniek és mikepércsiek egyaránt részt vettek. Egy indulatos férfi megpróbálta megzavarni egy civil édesanya felszólalását.

– Dühös vagyok, mert áldebreceninek neveztek – kezdte beszédét Mándi László, a megmozdulást szervező Momentum önkormányzati képviselője. Majd azzal folytatta, hogy dühös azért is, mert – szavai szerint – kamuindokkal elkaszálták a népszavazási kérdését, ahogy tették azt a beadott másik két népszavazási kezdeményezéssel is. Dühét és értetlenségét azzal magyarázta, hogy októberben hitelesítették az LMP ugyanilyen kérdését. Szerinte a városházán látják, hogy össze tudnák gyűjteni a szükséges aláírásszámot, sőt érvényes népszavazást is lehetne tartani az akkugyár ügyében, ezért nem engedélyezték. Megerősítette: meg fogja támadni a HVB döntését a bíróságon.

Kozma Éva, mikepércsi édesanya azt rótta fel a kormánynak, hogy milyen alapon szolgáltatja ki a mikepércsiek, a debreceniek élőhelyét, vizét, az itt élő gazdák termőföldjeit a külföldi tőkének. Mint mondta: ez a gyár sohasem lesz a helyieké, mindig a külföldi tőkéseké lesz. A lakosoknak csak a környezetterhelés marad: a mérgezett levegő, a mérgezett talajon termelt élelmiszer, az elszennyezett víz, a dübörgő kamionok. Az ilyen gyárak telepítése nem összeegyeztethető az Alaptörvényben rögzített hitvallással, miszerint mindannyian felelősök vagyunk az eljövendő generációk életfeltételeiért. Ezért azt kérte a többi szülőtől, álljon fel a fotelből, és tegyen meg mindent, ami lehetőségében áll e cél érdekében. A mikepércsi Kozma Éva beszéde közben egy férfi jelent meg a színpad mellett, majd hangos szóval kért valamit számon a felszólalón. A tüntetés rendezői aztán megnyugtatták az indulatos férfit.

Egy másik felszólaló, Vajda Viktória gödi önkormányzati képviselő azt idézte fel, hogyan jelent meg a településen a Samsung akkumulátorgyára. Szavai szerint ott előfordul, hogy éjjelente az üzem zúgására ébred, mert 3 kilométerre él a gyártól. Horváth Nándor László, A debreceniek az akkumulátorgyár ellen nevű civil Facebook-csoport tagja arról beszélt: az akkugyártásra történő átállással 15-30 évre köteleződik el az ország. Ezért biztatta a hozzájuk való csatlakozásra az embereket. Úgy véli, a honi feldolgozóipart kellene talpra állítani.

Kele János, a Momentum országos elnökségének tagja szerint Magyarország a közös ügyünk. Szavai szerint Debrecenben kezdte meg felnőtt életét, a város befogadta, amikor felvették az egyetemre. – Egy debreceni számára elfogadhatatlan, hogy ne legyen beleszólása a lakóhelye életébe, többet érdemelnek a HVB habogásánál – jelentette ki Kele János. Cinikusnak nevezte, hogy a nemzeti konzultációk országában a városvezetés szerint semmi szükség megkérdezni a lakosokat a város életét hosszú időre meghatározó kérdésben. – Nincs alku azokkal, akik semmibe veszi a helyiek véleményét. Nincs alku, stop akku! – kiáltotta a mikrofonba az akkugyárellenes mozgalom egyik szlogenjét, amelyet egyébként Felföldi József debreceni édességgyáros vállalkozó használt először. Kele János azt is mondta: hazugság, hogy a debreceniek érdeke a gyár megépülése, és hogy nem fogja szennyezni a természetet. Elmondása szerint pártja azért dolgozik, hogy legyen népszavazás az akkumulátorgyárról. Beszéde alatt felzúgott a Nincs alku! és a Nem hagyjuk! skandálás is.

A Momentum tüntetését egyébként ugyanott tartották, ahová néhány héttel korábban az LMP is demonstrációt szervezett. Akkor az azon résztvevők számát 500-re becsültük. Ennél most valamivel kevesebben gyűltek össze a Csapó és a Dósa nádor tér találkozásánál, táblát is kevesebbet lehetett látni. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.