A debreceni ellenzéki polgármesterjelölt a DK-ra is számít

A debreceni ellenzéki polgármesterjelölt a DK-ra is számít

Mándi László és Gelencsér Ferenc momentumos politikusok Debrecenben. (Képernyőfelvétel: Mándi László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikusok és civil jelölt neve is szóba került Debrecenben ellenzéki polgármester-jelöltként a Momentumnál. Végül azonban a belső kiválasztás eredményeként Mándi László, a párt önkormányzati képviselője mellett kötelezte el magát a Momentum és az azzal együttműködő szervezetek. Erről Mándi László beszélt lapunk érdeklődésére a város közgyűlése után.

A történtek előzménye, hogy a párt az előző héten az MSZP-vel, az LMP-vel és a Jakab Péter-féle Nép Pártján szervezettel közös sajtótájékoztatóján bejelentette: Mándit indítják kihívóként a jövő évi önkormányzati választáson a regnáló Papp László (Fidesz-KDNP) polgármesterrel szemben. Ugyanakkor feltűnő, hogy a helyi közgyűlésben a Momentumhoz hasonlóan két képviselővel jelen lévő Demokratikus Koalíció nincs a támogatók között. Sőt: a debreceni Varga Zoltán, a DK listás országgyűlési képviselője éles hangú közleményben kritizálta az ellenzéki szervezetek együttműködését.

Ennek nyomán érdeklődtünk Mándi Lászlónál az indulása bejelentéséhez vezető folyamatról. Szavai szerint olyan személyt is felkértek indulása, aki mögött konszenzus is létrejöhetett volna az ellenzéki szervezetek között, de az érintett nem vállalta az indulást. – Január óta folynak különféle tárgyalások a debreceni politikai és civil szervezetekkel. Most annál a mérföldkőnél tartunk, hogy ez a négy szervezet elköteleződött, hogy engem támogatnak polgármesterjelöltként. De ez nem jelenti azt, hogy ennyi is maradna. Azt gondolom, hogy bővíteni tudjuk ezt az összefogást – jelentette ki. Külön kérdésünkre azt felelte, hogy ebben az együttműködésben a DK-ra is számítanak, nyitottak ebbe az irányba.

Varga Zoltán a már említett, általa kiadott közleményben kifogásolta: nem hangzott el a Momentum, az MSZP, LMP, és Nép Pártján pártjának közös sajtótájékoztatóján, hogy „az együttműködést egy még be sem jegyzett civil egyesület köpönyege mögé bújva tudják csak elképzelni”. Továbbá: nem akarják becsapni Debrecen egészét sem azzal, hogy „meghatározhatatlan, arctalan, identitás nélküli szürke masszából”, álcivil egyesületből győzködjék majd a már sokszor csalódott, bár változást akaró tömegeket arról, hogy hirtelen civilek lettek. „Mi vállaltan és nyíltan (párt)politikusok vagyunk, és azok is maradunk” – írta. Mándi László az erre vonatkozó felvetésünkre azt felelte: Nem tudják hová tenni a közlemény tartalmát. – Velük kellene tisztázni, hogy pontosan mire gondoltak. A debreceni közéletben megvannak azok a szereplők, akiket mindenki ismer. Nem gondolom, hogy bárki bármilyen álca mögé szeretne bújni. Több olyan város van, ahol sikeres modellként működik akár egyesület formájában történő együttműködés. Elsősorban Szombathelyre vagy Szegedre gondolok. Nem gondolom, hogy ez Debrecenben problémát jelenthetne – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy részletes programjuk tartalmazni fogja, milyen témákról szeretnének beszélni. A legfontosabb téma az akkumulátorgyár ügye, mert – mint mondta – az embereket egyre jobban dühíti, hogy őket nem kérdezték meg ezekről, mégis gőzerővel húzzák fel ezeket az üzemeket. De szavai szerint a debrecenieket aggasztja a tömegközlekedés állapota, de téma lesz benne a lakhatás, a bérlakások kérdése és az infrastrukturális fejlesztések is. Ezek apropóján utalt az indulása bejelentésekor tett nyilatkozatára, amely szerint orvosolni kell a város lakhatási gondjait. Akkor azt ígérte, hogy növelni fogják az önkormányzati bérlakások számát, figyelmet fordítanak a város zöldítésére is.

A mai közgyűlés figyelemre méltó fejleménye volt, hogy a fideszes képviselők és a városvezetés is szó nélkül hagyta az ülésen, hogy Mándi László az előző héten bejelentkezett a Fidesz-KDNP-s Papp László polgármester kihívójaként. Semmiféle oldalvágást, megjegyzést nem kapott emiatt. Ugyanakkor az is tény: érdemi vita sem alakult ki egyetlen napirendi pontnál sem.