Debreceni kutatók: „Nem támogatjuk a Természettudományi Múzeum elköltöztetését Budapestről”

Debreceni kutatók: „Nem támogatjuk a Természettudományi Múzeum elköltöztetését Budapestről”

A Magyar Természettudományi Múzeum épülete a fõváros VIII. kerületében, a Ludovika téren (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitulnak a kedélyek a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) sorsa körül. Június közepén nyílt levélben szólt a debreceniekhez, és tiltakozott az intézménynek a cívisvárosba költöztetése ellen több mint 30 hazai tudós. Az ügy előzménye, hogy előtte egy héttel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, biztosan Debrecenbe költözik a múzeum. A nyílt levél szerzői attól tartanak, hogy az áttelepüléssel elvész a szakértelem, és jóvátehetetlen károk keletkezhetnek az egyedülálló gyűjteményben. A debreceni polgármester azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy a város mindent megtesz a múzeum működési feltételeinek biztosításához. 

A nyílt levélben – amelyet a Debreciner szerkesztőségéhez is eljuttattak – az alábbi kérdéseket tették fel a debrecenieknek az aggódó tudósok: „Tényleg valódi fejlődés és fejlesztés-e az, ami a közvélemény mellőzésével, egy pótolhatatlan nemzeti kincs épségének kockáztatásával, az ország érdekeinek sérelmére történik? Valóban Önök is úgy látják, hogy az MTM-et gyökereitől és működési környezetétől elszakítva, erőszakkal és nagyon jelentős (továbbá felesleges) költségráfordítással egy másik városba kellene áttelepíteni? Összhangban lenne-e ez a lépés a város polgárainak közismerten haladó gondolkodásával? Tényleg büszke lenne minden helybéli az elorozott múzeum megnyitóján, bármilyen modern is lesz majd az új épület?”

A levélben többek között azt is írják: „Okozhat-e egészséges lokálpatriotizmus akkora jóvátehetetlen károkat, amelyek most megjósolhatók? Indokolja-e mindezt az egyébként téves sőt, teljesen hamis felfogás, miszerint „a fővárosiak lenézik a vidékieket”? Tájékozódott-e minden illetékes fél arról, hogy egy ilyen tudományos központként működő intézet feladata nemcsak turistacsalogató kiállítások rendezése, hanem a bemutatott anyag sok százszorosát kitevő gyűjtemények szakszerű tárolása, és tudományos igényű feldolgozása is egyben? Miért nem elfogadható az az alternatív fejlesztési koncepció, hogy Debrecenben is legyen egy múzeumi egység, kiállítással és újonnan alapított gyűjteményi részleggel, melynek szakmai hátterét a város egyeteme biztosan szolgáltatni tudná?”

Mint a Debreciner most hírül adja, megszületett a válasz, amely Debreceni kutatók aláírással a minap került fel az interneten található egyik petíciós oldalra – itt csatlakozhatnak is az egyetértők, támogatók. A Debreciner tudomása szerint a válaszlevelet a petíciós oldalon található első 24 aláíró jegyzi.

„Mi, a válaszlevél aláírói aggódva figyeljük a Természettudományi Múzeum jövője körül kialakult bizonytalan helyzetet. Ismerve a múzeumban elhelyezett kiállítási tárgyak és gyűjteményi anyag jellegét, sérülékenységét és eszmei értékét, aggódunk azok szállíthatósága és jövőbeli megfelelő elhelyezése miatt. Aggódunk a sokszor velünk szoros tudományos kapcsolatban lévő múzeumi kollégáink állása, bizonytalanná váló egzisztenciája miatt. Tisztában vagyunk vele, hogy az általuk felhalmozott tudás nem pótolható, az egy kutatói életpálya eredménye. Tudjuk, hogy nagy eséllyel az ő Debrecenbe költözésük budapesti beágyazottságuk miatt nem kivitelezhető. Tudjuk, hogy az ország vezető természettudományi gyűjteménye kiállítóterével és szakmai gyűjteményével együtt egy költözés esetén az ország lakosságának és a tudományos közösség jelentős részének sokkal nehezebben lenne a jövőben elérhető.

A felsoroltak miatt mi, jelen levél aláírói, csatlakozva az MTA Elnökségének, az MTA Földtudományok Osztályának és az MTA Biológiai Tudományok Osztályának korábbi állásfoglalásához, nem támogatjuk a MTM elköltöztetését jelenlegi épületéből és Budapestről!

Szeretnénk ugyanakkor jelezni azt is, hogy a hozzánk intézett nyílt leveletek hibásan sugallja azt, hogy a döntéshozatalban mi érdekeltek lennénk. A döntést nem mi kezdeményeztük, nem támogatjuk és sem nyerteseinek, sem „kedvezményezetteinek” nem tekintjük magunkat. Azon Debrecenben élő kutatótársaink, akik felelősséget éreznek a múzeum jövője iránt és foglalkoznak közügyeinkkel már több fórumon kifejezték ellenvéleményüket (petíciók, közösségi média, stb.). A debreceni kutatóknak címezni így a nyílt levelet véleményünk szerint nem szerencsés, mert egy politikai döntés miatti hamis feltételezések alapján, további feszültséget teremt a tudományos társadalmon belül. A költözésnek semmi köze a lokálpatriotizmusunkhoz, haladó gondolkodásunkhoz és a nyílt leveletekben is hamisnak tekintett város-vidék kisebbrendűségi érzéshez.

Veletek együtt mi is értjük, hogy mit jelent egy gyűjtemény költöztetése, fenntartása és egy gyűjtemény üzemeltetése. Ebben a kérdésben elsősorban kutatók vagyunk és csak másodsorban debreceniek. Nem gondoljuk azt sem, hogy a debreceni kutatók kisebb arányban elleneznék a múzeum költöztetését, mint bármely más kutató az országban. Természetesen mindenkor nagyon örülünk a Debrecenbe érkező új forrásoknak és a fejlesztéseknek, például annak az alternatív fejlesztési koncepciónak is, hogy az MTM költöztetése nélkül Debrecenben is legyen egy múzeumi egység, kiállítással és újonnan alapított gyűjteményi részleggel, melynek szakmai hátterét a város egyeteme biztosítja" – zárják válaszlevelüket az aláírók.