Debreciner: elkészült az ellenzéki előválasztási menetrend

Debreciner: elkészült az ellenzéki előválasztási menetrend

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az együttműködő hat ellenzéki párt elnökei létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), amely az előválasztás legfőbb operatív irányító szerve lesz. A testületbe a DK-tól Sebián-Petrovszki Lászlót, a jobbikos Szabó Gábort, az LMP-től Hanák Gábort, az MSZP-s Molnár Zsoltot, a momentumos Hajnal Miklóst és a Párbeszédtől Kocsis-Cake Oliviót delegálták – írja a Debreciner információira hivatkozva.

A portál információi szerint elfogadták az előválasztás menetrendjét is, amely a következőképpen fest:

  • Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.
  • Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.
  • Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.
  • Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelölteket, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés, aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.
  • Október 4. és 10. között lesz a második forduló.

Emellett a hat párt vezetői arról is döntöttek, hogy az Országos Előválasztási Bizottság mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozzák a Helyi Előválasztási Bizottságokat (HEVB), amelyekbe – az OEVB-hez hasonlatosan – mind a hat párt delegál egy-egy tagot. A HEVB-knek egy héten belül (április 24-ig) meg kell alakulniuk.

A Helyi Előválasztási Bizottságok legelső feladata az lesz, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületükben hány helyszínen és konkrétan hol lehessen majd szavazni akár az első forduló teljes 9 napja alatt, akár csak 1-2 napig.

Mint megírtuk, a napokban fogadták el az együttműködő ellenzéki pártok az etikai kódexet, amely alapján nem folytathatnak lejárató kampányt egymással szemben, és a másik vallása, nemi identitása sem képezheti a kampány részét.