December közepétől szabad a Lánchíd, de csak a buszok, taxik és kerékpárosok számára

December közepétől szabad a Lánchíd, de csak a buszok, taxik és kerékpárosok számára

A Lánchíd (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik egyelőre birtokba a felújítás alatt álló Lánchidat, mégpedig december közepétől – ezt a főpolgármester jelentette be a Facebook oldalán. A gyalogosok várhatóan jövő ősztől használhatják majd, addigra az is kiderül, mi legyen a híd funkciója a jövőben, engedjék-e az autósokat is.

Az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása Karácsony Gergely tájékoztatása szerint. Úgy fogalmazott, hogy ez már önmagában is említésre méltó, „mert mifelénk nem így szoktak menni az ilyen hatalmas beruházások”, de a mostani fővárosi beruházás. A múlt hétvégi próbaterhelés is sikeresnek bizonyult, a felújítás első nagy egysége, a híd útpályájának megújítása pedig néhány héten belül befejeződhet.

A főpolgármester szerint a felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott. Habár korábban ez a híd is az állandó dugók helyszíne volt, szerinte ideje kipróbálni, „milyen az, ha a Lánchíd gyors és megbízható kapcsolat Buda és Pest között”. Számos civil szervezet is ezt kezdeményezte, illetve erre a következtetésre jutottak azok a budapestiek is, akik a közösségi gyűlésük keretében foglalhattak állást a Lánchíd jövőjéről. A közösségi gyűlésen a forgalmi adatok bemutatása után, szakértőkkel való konzultációkat követően a résztvevő budapestiek több mint kétharmada ugyanis a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében amellett foglalt állást.

Így azt a döntést hozták, hogy december közepétől az elkészült útpályát csak a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba, az autósok nem. Mivel a felújítás következő üteme a gyalogosok által használható szakaszok megújítása, ezért ők annak befejezése után, várhatóan 2023 őszén használhatják majd a hidat.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről jövő nyáron kell dönteni, Karácsony Gergely szerint erről kikérik a budapestiek véleményét is. 

Címkék: Lánchíd, kerékpár, busz, taxi