Delta-variáns: megkongatta a vészharangot az európai járványvédelmi központ

Delta-variáns: megkongatta a vészharangot az európai járványvédelmi központ

Oltáshoz készítik elő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 21-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az ECDC becslései szerint nyáron jelenik meg tömegesebben Európában a koronavírus először Indiában azonosított változata, a delta-variáns. A vírustörzs 40-60 százalékkal fertőzőbb az először az Egyesült Királyságban azonosított alfánál és augusztus elejére az európai koronavírus-fertőzések túlnyomó többségét ez a változat okozhatja.

A szervezet igazgatója, Andrea Ammon arra figyelmeztetett, csak azok rendelkeznek a fertőzés elleni magas szintű védettséggel, akik a második dózis vakcinát is megkapták, míg azok, akik csak egy oltáson estek át, komoly fertőzésveszélynek vannak kitéve. Az ECDC mindennek fényében sürgette, hogy lehetőségeihez képest mindenki minél előbb oltassa be magát a vakcinák mindkét dózisával.

Ha valóban megalapozottak az ECDC delta-variánssal kapcsolatos várakozásai – az Európai Unió és benne hazánk lakosságának csaknem fele is komoly veszélynek van kitéve. Az Oxfordi Egyetem online adatbázisa, az Our World In Data június 28-i adatai szerint az Európai Unió lakosságának alig 50 százaléka kapta meg legalább az első oltást. Magyarországon 56 százalékon áll az egy dózissal való átoltottság, míg ennél jobb eredményre csak Belgium (60 százalék) és Málta (80 százalék) volt.