Demeter Márta: Nem fúrjuk egymást az LMP-ben

Demeter Márta: Nem fúrjuk egymást az LMP-ben

Demeter Márta (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A társelnököt eltiltják a tisztségért való indulástól, de maradhat a posztján, míg az egykori társelnöknek ugró politikust visszafogadják soraikba. A visszalépőket keményen büntetik, azt viszont kevésbé, akinek állítólag a Fidesz gyűjtött aláírást. Valaki Schmidt Máriával barátkozik, más Ron Werberrel hadakozik. Mi folyik az LMP-ben? A pártba frissen belépett országgyűlési képviselővel, a volt MSZP-s Demeter Mártával beszélgettünk. A Magyar Hang 11. számában megjelent interjú bővített változata. – Kétszeri sikertelen próbálkozás után a héten végre tagjai közé fogadta az LMP. Nem tart attól, hogy mire az interjú megjelenik, már ön is etikai eljárás alatt fog állni?

– Nem, hiszen semmi oka nem lenne. Egyébként az összes eddig folyamatban lévő etikai eljárás a pártban lezárult. Bár egy ideje valóban nagyobb publicitás övezte a sajtóban a tagságom ügyét, a tagfelvételi eljárás az LMP alapszabályában meghatározott rendben és időkeretben zajlott.

– Nem meglepő az, ha egy parlamenti képviselőt rendre megvétóznak a társai, és a kritikus megjegyzések nyilvánosságra is kerülnek?

– Abban nyilván van tennivalónk, hogy egy belső felületen megjelenő vélemény abban a körben maradjon, ahová azt szánták. Az LMP-nek körülbelül ezerfős a tagsága, közülük két-három ember fogalmazott meg kritikát. Ez teljesen normális, és tiszteletben is tartom ezeket a véleményeket. Közben rengeteg pozitív visszacsatolást is kapok.

– Kívülről mégis úgy tűnik, hogy cseberből vederbe került. Csak az MSZP-vel szemben az LMP-sek az etikai bizottságon keresztül szeretik fúrni egymást.

– Nem fúrják az LMP-ben egymást a politikusok, teljesen egységes a párt. Lezajlott egy tisztújítás, Szél Bernadett és Keresztes László Lóránt is erős felhatalmazással bír társelnökként, az etikai bizottság döntése ezt nem érinti. Felállt egy új elnökség, ami nagyon markáns, előremutató politikát visz.

Társelnök maradhat, de minden párttisztségétől eltiltották Szél...

Az LMP etikai bizottsága egyik furcsa döntése után hozza a másikat. Úton az önfelszámolás felé? A politikus gondolkodik a jövőn.

– Korábbi és mostani pártjáról is hallani, hogy fideszes beépített emberek bújnak meg benne. Találkozott ilyenekkel?

– Nem találkoztam, az LMP-ben nincsenek ilyenek. De látom, hogy a sokadik kérdés vonatkozik az MSZP-re. Magam viszont az LMP-ről tudok nyilatkozni, és a tapasztalataim azt mutatják, hogy nem lehet egy lapon említeni a két pártot. Egyértelmű, hogy az MSZP és a DK is kizárólag a saját túléléséért küzd, és egyaránt részei a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Az LMP azonban XXI. századi párt, amelyre 140 ezerrel többen szavaztak idén, mint négy éve. Világossá tettük azt is, hogy kizárólag más, XXI. századi pártokkal, így a Jobbikkal és a Momentummal tudunk együttműködni. Ez a választók egyértelműen megfogalmazott igénye.

Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el

A volt LMP-s politikus továbbra is bízik az ellenzéki együttműködésben, bár ezt egykori pártjában sem sikerült megvalósítani. Interjú.

– Markáns politikával próbálkozott az előző elnökség is, mire jól megbüntettek mindenkit. Nem inkább az Országos Politikai Tanács döntene mindenről?

– Az tény, hogy bizonyos szervezeti változtatásokra a politikai környezetnek és a kihívásoknak adekvát, hatékony működéshez szükség lesz. Akkor, amikor a kampány folyik, a nem erre kialakított eljárási rend megnehezíti mindenki dolgát.

– Mitől kevésbé része a NER-nek az az LMP, ahol Barta János is politizál? Neki például fideszesek is gyűjtöttek aláírásokat, mégsem zárták ki.

– Az LMP a politikájával bizonyítja, hogy Orbán Viktor kormányának legkeményebb ellenzéke. Politikusaink számtalan ügyet tárnak fel, sorolhatnám Pakstól Ghaith Pharaonig az eseteket.

– Hadházy Ákos is ilyen ügyeket tárt fel, mégis elüldözték a pártból. Ráadásul már Gémesi Györgyék is szövetséget bontottak.

– Az Új Kezdettel az együttműködésünk a választásra szólt, annak nagyon örülök, hogy Hohn Krisztinával továbbra is kiválóan dolgozunk együtt a frakcióban. Hadházy Ákos minden eszközt megkapott, hogy dolgozni tudjon, a távozás az ő döntése volt. Mi ezt tudomásul vettük. Az LMP eddig is élharcosa volt a korrupció elleni küzdelemnek, és ez így fog maradni. Van, ahol már sikerült eredményt felmutatni, még ha az oknyomozó újságírók érdemeit is el kell ismerni. A letelepedési kötvényekről beszélek. A forgalmazás lehetőségét törvényi szinten szüntette meg a kormány. De itt nem szabad megállnunk. Hat év múlva meg akarják semmisíteni az iratokat, ami megengedhetetlen, ráadásul húszezer ember kapott élethosszig tartó letelepedési engedélyt. Köztük bizonyítottan bűnözőket is beengedtek a schengeni övezetbe. Az összes engedélyt vissza kell vonni.

– Aki jóhiszeműen vásárolt kötvényt, és semmi törvénytelenséget nem követett el, attól miért kellene?

– Bizonyára ilyenek is vannak, ők a rendes eljárás szerint beadhatják a tartózkodási engedélyre vonatkozó kérelmet, majd az öt év lejárta után a letelepedésit. Ez elegendő idő, hogy a megfelelő biztonsági átvilágítást lefolytassák.

– Nem elsősorban azokra kellene koncentrálni, akik az offshore cégek mögött állnak?

– Természetesen őket is el kell számoltatni. A napnál is világosabbá vált mostanra, hogy Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz kötődnek ezek a cégek. Nem mindenféle büntetőadókat kellene kiróni, és így legalizálni azt a pénzt, amit a magyar államtól és az adófi zetőktől loptak el. Büntetőeljárásra és ennek alapján vagyonelkobzásra van szükség, az esetek feltárásában pedig nemzetközi együttműködésre számítunk. A parlament elfogadta azt a törvényt, mely szerint 12 év a korrupciós cselekmények elévülési ideje. Így 2022-től elszámoltatható lesz mindenki.

– De gondolom, ön is sejti, ilyesféle elszámoltatás jó ideig nem fog még történni.

– Pontosan ezért szükséges, hogy hiteles alternatívát állítsunk az Orbán-kormány ellenében. Láttuk, az előző közel három évtizedben mennyire nem valósult meg semmilyen elszámoltatás, tehát ezen a téren is új, XXI. századi politikai erőkre van szükség.

– Mitől lesz egy párt XXI. századi? Attól, hogy önöknek szimpatikusabb? Elvégre a DK is lehetne az, később is jött létre, mint a Jobbik.

– A párt politikája, tevékenysége a perdöntő, nem az alapítás dátuma. Az LMP a kor kihívásaira reflektál. Így tesz az illegális migráció kérdésében is, amivel igenis foglalkozni kell. Számos javaslatot fogalmaztunk meg, a kormány viszont pusztán kommunikációs fogásként tekint a témára, így lesöpörte az ötleteinket. Azt nem látjuk, hogy például a DK milyen válaszokat kínál a XXI. századi problémákra. És olyanoknak nem kell szerintünk ismét kormányozniuk, akik előzőleg vezető politikai tisztségekben bizonyíthatóan hibás döntéseket hoztak.

– És amikor a jobbikos Szávay István a Nagy Imre-emlékezettel hadakozik, akkor ő XXI. századi politikát folytat?

– Ma úgy látszik, hogy a Jobbik egy megtisztulási folyamaton ment keresztül. A néppárti vonal az utóbbi két hónapban csak tovább erősödött, ez mindenképp pozitív folyamat.

– A jelen politikai helyzetben látja még értelmét a korrupciós ügyek feltárásának? A kérdéseire elvégre Orbán Viktor csak boldog karácsonyt kíván önnek, aztán behúzza az újabb kétharmadot.

– A miniszterelnök cinizmusa mégis árulkodó. Félnek a kérdésektől, és félnek attól, hogy ezek az ügyek lelepleződnek. Pharaon esete sem állt ott meg, hogy ő boldog karácsonyt kívánt. Számos iratbetekintést, jogi lépést tervezünk, és karácsony óta kiderült az is, hogy rossz néven keresték Pharaont a hatóságok a körözési rendszerben. A kormányzat szavakban küzd a terrorizmus ellen, de valójában pont a kormánypárti politikusok és közvetlen környezetük üzletelnek biztonsági fenyegetést jelentő személyekkel.

– Jogállamban élünk még akkor, amikor Pharaon büntetlenül megtehette mindezt, ráadásul kormánypárti politikusok részvételével?

– A jogállamiság intézményei formálisan léteznek, de nem működnek, tartalmilag teljesen kiüresítették azokat. Viszont nem elég csak mondogatnunk, hogy lebontották a jogállamot, gondolkoznunk kell a helyreállítás mikéntjén is.

– Azzal, hogy beültek a fideszes kétharmad mellé a parlamentbe, nem lesznek önök is részei a működésképtelen intézményeknek?

– Az a kérdés, hogy ki mit kezd a mandátumával. Az LMP politikusai bebizonyították az elmúlt években, hogy a parlamentben így is képesek a választók érdekeit képviselni. Olyan információkhoz juthatunk hozzá, amiket a kormány megpróbál eltitkolni. És megjeleníthetünk olyan ügyeket, mint amilyen a Bihari utcai kilakoltatások, a tatabányai és veszprémi azbesztmentesítés vagy a bodai atomtemető esete.

– Ha már Veszprémet említi, nemrég választást tartottak, a fideszes jelölttel szemben pedig csak egy LMP-s indult. A kormánypárti jelölt rekordmagas, nyolcvanszázalékos eredményt ért el. Valamit mintha nem jól csinálnának.

– Az időközi önkormányzati választások eredményeiből nem biztos, hogy mindig ki lehet indulni, a részvétel is rendkívül alacsony volt. Itt is mondhatnánk azt, hogy az elért húsz százalék az LMP listás országgyűlési eredményének több mint a kétszerese – de ez csak a számokkal való bűvészkedés lenne. Tény, hogy nemcsak jó és hiteles helybeli jelöltre van szükség. Az időközik azt is bizonyították, a politika nem puszta matematika. Tartalmi, valós politikát kell folytatni, nemcsak szavakban, de a tettek szintjén is.

– Tehát ezt nem tette most a jelöltjük?

– Kellően beágyazott és hatékony jelöltet kell találnunk, ez a feladat még előttünk áll. Jövőre jönnek az önkormányzati választások, addig van idő, hogy felépíthessük mindenütt a jelölteket, akik mögött stabil országos politikai cselekvés és hiteles politikai együttműködés is áll.

– Az olyan politikusokat, mint Barta János vagy Sallai Róbert Benedek?

– Mindegyik konkrét esetben az etikai bizottság meghozta a döntését, ezt pedig az érintett párttagok is tiszteletben tartják.

– Biztos ez? Nem fog tartani ezután valamilyen inzultustól, ha egy helyiségben lesz Sallaival, és véletlenül elmosolyodik?

– Nem tartok ettől. Meglátjuk, ő milyen munkát szeretne vállalni az LMP tagjaként. Fizikai atrocitás nem történt, ettől persze a fenyegetés sem elfogadható, ezt senki nem vitatja. Sallai Róbert Benedek további terveiről viszont nem tudok. Látni kell azt is, hogy nem elsősorban egy-egy tagunk határozza meg az LMP politikáját és jövőjét, hanem a választott testületek. Az utóbbi hónapokban a sajtóban mégis csak ezek az ügyek jelentek meg rólunk, támadások érik az LMP-t csakúgy, mint a Jobbikot is. Bizonyos körök szemét szúrja, hogy nem tudják befolyásolni a mi politikánkat.

– Az nem fideszes módszer, hogy a sajtót kezdik támadni a kellemetlen híradásokat látva, ahogyan azt most az LMP politikusai teszik?

– A valóság kimondása nem a sajtó elleni támadás. Természetes, hogy a média a politikai történésekről hírt ad. Az egy másik dolog, ha direkt politikai kampányt folytat.

– A Magyar Narancs feltáró cikke már politikai kampánynak számít?

– Nem egyetlen cikkről beszélünk. Bizonyos körök, bizonyos médiumok kifejezetten politikai kampányt folytatnak. Nyilvánvalóan a Fidesznek nem érdeke egy hiteles, ütőképes ellenzék létezése, a magát a politikai baloldalra pozicionáló MSZP és DK pedig veszélyes ellenfélként tartja számon a pártot, így érthető, miért akarják a XXI. századi politikát folytató LMP hitelességét rombolni.

– Nem épp Ungár Péter és Schmuck Erzsébet teszik támadhatóvá magukat az ügyeikkel?

– Ők kiváló politikusai az LMP-nek, egyikük markáns ellenzékiségéhez sem férhet kétség.

– Akkor sem, ha Schmuck jó kapcsolatot ápol Schmidt Máriával?

– Schmuck Erzsébet az ügyét tisztázta, Schmidt Mária pedig sosem szólt bele az LMP politikájába.

– Mégis csak kapcsolatban állnak egymással.

– Nyilvánvaló, ha valakit hívnak telefonon, felveszi, nem fogja lecsapni. Ennek semmi hatása nem volt az LMP politikájára. Ha elkezdünk egy olyan dolgot magyarázni, amire semmi okunk, akkor azok érnek célt, akik az LMP-t kívülről rángatni igyekeznek. Schmuck és Ungár pedig napról napra bizonyítják, hogy Orbán Viktor legkeményebb ellenzékének képviselői.

– A Figyelő tulajdonosi körében való felbukkanás is ennek része?

– Ungár Péter válaszolt már az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Egyértelmű, hogy neki nincs személyes ráhatása a Figyelő tartalmára. Jól látszik azonban, hogy bizonyos köröket zavar, hogy nem tudnak a politikai élet egy jelentős részére befolyással lenni. A jelek szerint óriási riadalmat keltett az is, hogy Ungár Péter megvette az Azonnalit, ezért is támadják őt. Mi egységesen kiállunk mellette.

– Mégis, melyek ezek a körök, amelyek támadják önöket?

– Itt említhetjük azokat a pártokat, amelyek folyamatosan veszítenek a támogatottságukból, és a túlélésért küzdenek. De beszélhetünk azokról is, akik a saját igényeik szerint igyekeznek mozgatni bizonyos politikusokat és pártokat. Az LMP-vel nem tudják ezt csinálni.

– Az milyen érzés, amikor a parlamenti eskütételét Zaid Naffa nézi a karzatról, aki a TEK átvilágításán is megbukott?

– Akkor nyúl a kormány ehhez a fajta erődemonstrációhoz, amikor nagyon komoly félnivalója van. Értünk a szóból, és tovább foglalkozunk az üggyel. Naffa kapcsán szerettem volna a napokban betekinteni abba a szóbeli jegyzékbe, amelyet a magyar kormány küldött Jordániának. Nagyon úgy néz ki, hogy maga Orbán Viktor kérte Zaid Naffa kinevezését. A külügyben azt állították, hogy ez a dokumentum elveszett, így feljelentést is tettem.

– Naffa miért ilyen fontos Orbán Viktornak?

– A konzul számos szívességet tehetett a kormányfőnek, gyanús üzleti összefonódásokról is hallunk eleget, tehát érthető, miért fontos ő neki.

– Frissebb hír, hogy a külügy kereskedőházai megszűnnek, de máris jön az új konstrukció, ahol Ligetfalvi Gábor lesz a vezető. Őt megtaláljuk egy MKB-leányvállalat vezetőségében is. Mészáros Lőrinc örülhet megint?

– A külgazdaságra és a magyar exportra ezek az intézmények nem voltak igazán hatással, kizárólag veszteséget termeltek. Aminek ürügyén a kereskedőházakat létrehozták, azt a funkciót nem tudták betölteni. Biztos vagyok benne, hogy az új struktúrával továbbra is csak egyes üzleti köröknek akarnak majd kedvezni, így nagyon kell figyelnünk.

A Magyar Hang 11. számában megjelent interjú bővebb változata. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még? Itt megnézheti. Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.