Demeter Mártát kizárták a honvédelmi bizottságból

Demeter Mártát kizárták a honvédelmi bizottságból

Demeter Márta (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtörtént az, amire egy ideje számítani lehetett, a kormányoldal leszámolt azzal a Demeter Mártával, aki az elmúlt években igencsak intenzíven támadta a Fidesz és a kabinet tevékenységét, intézkedéseit, a letelepedési kötvények ügyében különösen sok borsot tört a hatalom orra alá.

Az LMP társelnöke tavaly október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták a honvédség A319-es Airbusával Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát, Flórát. Kiderült, nem a kormányfő, hanem egy azonos vezetéknevű katona kétéves lányáról van szó, aki – édesanyjával együtt – engedéllyel utazott a gépen. Egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter Márta, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatóját, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztost. Erre reagálva a Honvédelmi Minisztérium több képviselője is közölte, hogy Maróth Gáspár nem utazott a gépen.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Alkotmányvédelmi Hivatal jelentése után, miszerint az LMP társelnöke nemzetbiztonsági kockázat, kezdeményezte Demeter felmentését. Az Országgyűlés végül 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.

A képviselőnő egyébként nem kért elnézést tévedése után, bár nem ezért tették ki a bizottságból.