Demeter Szilárd beosztottjai is felszólalnak ellene

Demeter Szilárd beosztottjai is felszólalnak ellene

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Muzeológusok és a Petőfi Irodalmi Múzeum több más dolgozója is nyilvánosan elhatárolódott a Facebookon az intézményt vezető Demeter Szilárd írásától. Olyan dolgozókról van szó, akik lényegében saját főnökükkel szemben szólalnak most fel.

Volt aki azt írta, hogy mélységesen elítéli és gyalázatosnak tartja Demeter Szilárd sorait, más döbbenetről és szomorúságról értekezett. Többen is úgy posztolták ki véleményüket a Facebookra, hogy még azt is közölték, mennyi ideje és milyen pozícióban dolgoznak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az is közös volt bennük, hogy igyekeztek egyértelművé tenni: „ez nem a PIM”.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetője azzal váltott ki hatalmas közéleti felháborodást, hogy arról írt, Európa szerinte Soros György gázkamrája, amin mások mellett az amerikai és az izraeli nagykövetség is felháborodott, többen pedig a lemondását követelték. A főigazgató a hatalmas botrányt látva közölte, hogy visszavonja az írását és a Facebook oldalát is törölte.

A 444 információja szerint pedig hétfő délután érzelmes körlevelet küldött a PIM összes alkalmazottjának, amiben a hírhedt írását magyarázza. A cikk szerint a levél a következőképpen kezdődik: „A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs.”

Demeter Szilárd neve a parlament hétfői ülésén is felmerült, Varga Mihály szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy egyelőre maradhat a posztján. A pénzügyminiszter szerint ugyanis a főigazgató már elismerte hibáját, visszavonta és törölte nagy botrányt kavart írását.