Demeter Szilárd bocsánatot kért

Demeter Szilárd bocsánatot kért

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel egy hónappal azt követően, hogy lapunk megírta, hogy a németek kiirtásán viccelődtek az állami pénzből fenntartott Petőfi Irodalmi Ügynökség műsorában, az ügynökség vezetője, Demeter Szilárd bocsánatot kért a magyarországi németségtől.

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapján, január 19-én műsorba került adásban többek között az hangzott el, hogy „ha nem öltél meg legalább egy németet, már elvesztegetted azt a napot”.

Demeter tegnap este küldött egy e-mailt, amely a bocsánatkérést tartalmazza. Levelét Ritter Imrének, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselőjének címezte és abban a műsorban elhangzottak miatt bocsánatot kért a hazai kisebbségtől. Ezt maga Ritter jelentette be hétfőn délután az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában.

Mivel napirend előtti felszólalásról van szó, ezért a kormány részéről ez esetben is adott volt a válasz lehetősége. Így Soltész Miklós nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár reagált a német nemzetiség képviselőjének felszólalására. Soltész elmondta, a kormány „elutasítja, elfogadhatatlannak tartja” az ilyen gyűlöletbeszédet. Az államtitkár üdvözölte, hogy a műsort készítőket képviselve Demeter Szilárd „késve, de megkövette” a németséget.

Az ügyet a médiában témává tevő, a hazai német közéletben aktív országgyűlési képviselő, Brenner Koloman lapunknak elmondta, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata napokkal azt követően, és meglehetősen visszafogottan reagált egyáltalán az ügyre, hogy ő és Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő a Magyar Hang cikke nyomán elítélték a rasszista szöveget. „Ezen elhatárolódást aláírás nélkül jelentette meg a német önkormányzat, újabb napok teltek el, mire Ritter Imre neve rákerült a nyilatkozatra” – húzta alá Brenner Koloman.

– Továbbra is fenntartom, hogy mind a műsort engedélyező főszerkesztőnek, Budafok-Tétény fideszes alpolgármesterének, Szepesfalvy Annának, mind az adást gyártó állami cég vezetőjének, Demeter Szilárdnak le kell mondania az eset után. Arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy a műsor ugyan nem a Hajónapló részeként, de ugyanazon a helyszínen, változatlan felállásban, formában gyártódik, mint korábban. Ezért arról is számot kell adnia a Petőfi Irodalmi Ügynökség igazgatójának, hogy ki finanszírozza tovább a rasszista gyalázkodást – tette hozzá Brenner Koloman képviselő.

A gyűlölködést egyébként tényleg nem fejezték be a műsor szereplői. Az immár külön Youtube-csatornára feltöltött műsor második adásában például az hangzik el: „kétfajta ártatlan német van: aki parancsot adott, meg aki meghúzta a ravaszt”.

A műsor szereplői egyébként már korábban is keveredtek hasonló botrányba, akkor az Echo Tv-ből távolították el őket, miután félreérthetetlenül utaltak Jakab Péter Jobbik-elnök zsidó gyökereire.

A németek kiirtásán viccelődtek a Petőfi Irodalmi Ügynökség műsorában | Magyar Hang

A németség likvidálásával viccelődtek a Petőfi Irodalmi Ügynökség frissen indult, Hajónapló című műsorában. A nyolcórás műsorfolyam végén kapott helyet azoknak az egykori keménymagosoknak a beszélgetése, akiket az Echo TV-ről inkább eltávolítottak az EP-kampány idején. Emlékezetes, tavaly év elején emlegették többször is a Jobbik politikusát Jákob Péterként, bár állításuk szerint nem Jakab zsidó származására utalgattak ezzel.