Demeter Szilárd személyében újabb bejelentkező akadt a Diákvárosra

Demeter Szilárd személyében újabb bejelentkező akadt a Diákvárosra

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet – erősítette meg a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nagy vitákat kiváltó kínai Fudan Egyetem vinne a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is. 

A Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatban sokat emlegetett Snohetta-féle városépítészeti mestertervben a terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták – írja a lap. A PIM főigazgatójának álma szerint itt épülhetne fel a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló „edukációs-kulturális erőtér” vagy legalábbis egy része.

A januárban újabb két évre a nemzeti könyvtár és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá kinevezett, a magyar könnyűzenét és irodalmi életet 63 milliárdból újrahangoló múzeumigazgató elsőként arról szeretné meggyőzni a kormányt, hogy az OSZK végleges új központjának megépüléséig jelenlegi helyén maradhasson.

„Épp az imént egyeztettünk a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), akik előkészítik a projektet. Jelen pillanatban az igényelt négyzetméterszámot tudjuk megadni, illetve azokat a szakmai koncepciókat, amelyekből a tervezők megérthetik, hogy a két – hozzám tartozó – intézmény (OSZK és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI) – a Szerk.) mit szeretne jövőképként. Mindkét intézmény esetében az ott dolgozókra, illetve vezetőkre bíztam, hogy álmodják meg tudásuk szerint a lehető legjobb, világszínvonalú szakmai koncepciót. Bízom bennük, képesek erre. Minden más (terület, tervpályázat, megvalósítási ütemterv stb.) a BFK és a kormány döntési kompetenciája – válaszolta Demeter Szilárd a 135 hektáros Diákváros területére tervezett intézményekre vonatkozó kérdésekre. 

Arra a felvetésre, miszerint így tovább csökkenne a kollégiumok elhelyezésére rendelkezésre álló terület, Demeter azt válaszolta, hogy „a leendő Diákváros környékén még bőségesen található olyan ingatlanfejlesztési terület, ahol elférhet egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztés. Már ha a kormány úgy dönt, hogy oda telepíti ezeket. Fürjes Balázzsal és Káel Csabával több lehetséges helyszínről is beszéltünk, de dönteni a kormány fog. Nem venném a bátorságot, hogy helyettük döntsek”.

Demeter válaszában arra nem tért ki, hogy a fenti projektet miképpen érinti a kormány Fudan Egyetemmel kötendő stratégiai megállapodása, amely nagy vihart kavart az elmúlt hetekben. Mint megírtuk, a magyar kormány azzal érvel a projekt megvalósítása mellett, hogy a Fudan a világ 34. legjobb egyeteme. Az ellenzék ugyanakkor több okból is bírálja, hogy a projekt a jelenlegi feltételek mellett valósuljon meg, például azért, mert ezt a kormányzat kínai gigahitelből valósítaná meg, továbbá nemzetbiztonsági szempontból is aggályosnak tartják.

A kormány azonban nem hátrál, még a héten stratégiai megállapodást ír alá a Fudan Egyetemmel Palkovics László innovációs miniszter, aki a Diákváros projekt frissen kinevezett kormánybiztosa. Az Orbán-kabinet tehát a fővárosi és a kerületi önkormányzat tiltakozása ellenére sem enged a kínai egyetemi több mint 500 milliárdos tervből. Nem hatott eddig sem Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester tervezett népszavazásról szóló bejelentése, sem Karácsony Gergely főpolgármester fenyegetése arra vonatkozóan, hogy visszalépnek az atlétikai világbajnokság rendezésétől, ha csökken a kollégiumi férőhelyek száma.