Demeter Szilárdnak nem tetszettek az „érdektelen kérdések”, megjelenés előtt nyilvánosságra hozta a válaszait

Demeter Szilárdnak nem tetszettek az „érdektelen kérdések”, megjelenés előtt nyilvánosságra hozta a válaszait

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójával a Magyar Narancs újságírója, Krusovszky Dénes készített interjút, amely a lap most csütörtökön megjelenő számában jön le. A főigazgató azonban nem várta meg, amíg a lap az újságosokhoz kerül, a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a teljes beszélgetést – vette észre a 444. Ez több szempontból is problémás, hiszen a nem kormánypárti nyomtatott sajtó az eladott példányokból tartja fenn magát, ha pedig a cikkek a megjelenés előtt napvilágot látnak, az komolyan rontja az üzletet.

Demeter a példátlan lépést különös indokkal teszi saját maga számára elfogadhatóvá, sőt példaértékűvé. Mint írja, a bevett magyar újságírói gyakorlat szerint az újságíró „visszamutatásra” elküldi az interjúalanyra vonatkozó részeket, ám Krusovszky ezt nem tette meg. „Nem kötelező gyakorlat, persze, de emiatt úgy döntöttem, hogy itt közzéteszem a teljes – minimálisan szerkesztett – interjút – fogalmazott, majd hozzátette, azt azért megvárta, amíg nyomdába megy a lap, hogy „az igazán elkötelezett olvasó összevethesse a megjelenő verzióval”.

Egy beszélgetés írott változatát az újságírók többsége valóban elküldi jóváhagyás, javítás, pontosítás céljából az interjúalanynak, de ez döntés és megegyezés kérdése, nem kötelesség. Vagyis ha a Magyar Narancs szerzője úgy gondolta jónak, hogy a végeredményt már nem egyezteti, még egy személyes beszélgetés esetén is megtehette volna. Csakhogy az inkriminált interjú e-mailen keresztül, több körben zajlott, vagyis, Krusovszky a kérdéseit küldte át Demeternek, aki írásban válaszolt. Mivel egy korábbi Facebook-bejegyzésből kiderült, hogy már napok óta leveleznek, a PIM főigazgatójának kellő ideje volt a válaszok megfogalmazására, nehezen érthető tehát az az indok, hogy nem tudta, mit tartalmaz majd a végeredmény. Hacsak nem feltételezte azt, hogy a Magyar Narancsnál szándékosan elferdítik a szavait.

Demeter a szöveg végén azért még megtámogatja a gyengécske érvelését, de inkább csak ront a helyzeten. – Korábbi tapasztalataimból egy életre megtanultam, hogy bölcsészből lett újságírónál nem létezik sem magánlevelezés, sem magánbeszélgetés – írta. – Továbbá azt is megtapasztaltam, hogy hiába válaszolok a legjobb indulattal, válaszaimat ideológiai-politikai logika alapján szelektíven közlik, ha közlik. És rettenetesen sok időt elvisznek az értelmetlen, vagy érdektelen kérdések, vagy kérdéseknek álcázott ítéletek. Ez tehát pedagógia. Mivel valószínűsíthetően több FB-ismerősöm van, mint ahányan a magyarnarancs.hu-t olvassák, ezért az Ön kiposztolása remélhetően elgondolkodtatja a kollégáit, mielőtt még értelmetlen irodalompolitikai mizériába akarnának belerángatni.

Pedagógiája újabb szintre lépett, amikor a Facebookon megosztott szöveget a kormánypárti Origo teljes egészében lehozta. Ez azt jelenti, hogy a hírportál a megjelenés előtt egy másik médium termékét leközölte, amit nehéz nem lopásként értelmezni.

https://hang.hu/kultura/2019/03/29/habony-arpad-soha-nem-drogozott/

A 444 megjegyzi, hogy Demeter Szilárd volt az egyik utolsó kormánypárti vezető, aki szóba állt a független médiumokkal (a Magyar Hangnak is adott interjút), húzása így talán még meglepőbb, és veszélyes precedenst teremthet. Ha ugyanis az interjúalanyok ezt követően rendre közzéteszik a nekik nem tetsző szövegeket a megjelenés előtt, az végképp ellehetetleníti a párbeszédet a kormány és az intézkedéseiről nem kizárólag őszinte csodálattal, minden kritika nélkül nyilatkozó sajtótermékek között.

Frissítés:

A Magyar Narancs Demeter Szilárd Facebook-posztjának megjelenése után cáfolta, hogy interjút kértek volna a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójától. Mint Krusovszky írja, „Demeter Szilárd ugyanis nem mond igazat, amikor azt írja, hogy interjút kértem tőle, és nem mond igazat akkor sem, amikor azt állítja, nem küldtem el neki a megjelenés előtt.”

A lap közleménye szerint a Digitális Irodalmi Akadémia bővítési névsoráról írnak tényfeltáró cikket, és ezzel kapcsolatban keresték meg kérdésekkel Demetert, nem pedig külön interjút kértek tőle. „Szó sem volt interjúról”, mert még legalább hat másik embertől kértek információkat a cikkhez.  

„Visszaküldeni pedig már csak azért sem állt módomban az anyagot – amit, mármint a visszaküldést Demeter nem is kérte – mert a cikk, amelyben Demeter az egyik megszólaló lett volna, még el sem készült; az írást a jövő heti Magyar Narancsban terveztük közölni” – írja a szerző.