Dézsi Csaba András: Féltéglával dobok vissza

Dézsi Csaba András: Féltéglával dobok vissza

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha kővel dobják meg, nem kenyérrel, hanem féltéglával dob vissza – ezt is mondta lapunknak adott interjújában Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András. Hetilapunk újévi számában interjút közöltünk a Borkai Zsoltot váltó városvezetővel, terjedelmi korlát miatt a hetilapból kimaradt részeket most online közöljük.

– Amennyiben önnek nem tetszőt kérdezek, számíthatok-e én is olyan Facebook-posztra öntől, mint amilyet egy győri újságíróról, Pintér Bencéről írt augusztusban?
– Mire gondol?

– Azt írta róla, hogy Pintér Bence gyerekei nem lesznek büszkék az apjukra.
– Azt nem tudom, hogy büszkék lesznek-e rá. Újságíró is vagyok harminc éve, és senki sem védett meg attól a szocialista-liberális kormány alatt, hogy csak azért bántsanak, mert Fidesz-tag vagyok. Van olyan határ, amit nem szerencsés átlépni. Ez a határ a család. Vannak emberek, akik más kárán tanulnak és vannak, akik akkor tanulnak, ha őket éri valamilyen kellemetlenség. Amennyiben a Pintér Bence nevű is megérzi, hogy ez mennyire nem szép dolog, akkor talán jobban megérti ezt a problémát és talán nem fogja ezt a hibát elkövetni rendszeresen, több ízben.

– Mert ő ezt önnel szemben elkövette?
– Több ízben, rendszeresen.

– Hogyan és mibe keverte ő bele az ön családját?
– Nem kívánom megismételni azokat, amiket ez az ember írt.

– Amit akkor ön nehezményezett, az egy másik lapban jelent meg, nem Pintér Bencénél.
– Biztos ebben?

– Igen.
– Természetesen én sem örömmel teszek ilyet. Abszolút nem bántottam a családját, csak azt írtam, amit ön is idézett, hogy a gyermekei nem lesznek büszkék arra, amit tett.

– Ön szerint megdobták kővel, ön pedig nem kenyérrel, hanem kővel dobott vissza?
– Féltéglával.

– Megosztaná velünk, hogy Győrben milyen a koronavírus-helyzet: hányan fekszenek kórházban az oltottak és az oltatlanok közül?
– Ezt kérdezze meg a kórházigazgatótól.

– Tudja ezeket, csak nem szeretné elmondani?
– Engem nem különösebben érdekelnek ezek az adatok.

– De ismeri az adatokat?
– Ismerek adatokat, de nem ezek a lényegesek. Az embereket nem ez győzi meg, őket mindig a saját érdekeik, értékrendszerük alapján lehet meggyőzni. Azért olvassák az én cikkeimet sokan, mert próbálok mindig az egyénhez szólni és olyan emberi dolgokat felvetni, amin az ember elgondolkozik. Lehet az adatokon polemizálni, de ez sehová nem vezet. Az emberek a komoly mellékhatásokon gondolkodnak el. Ez történik az oltások esetében is, hallottak mindenfélét innen-onnan, ezzel sokat lehet ártani, de ugyanakkor ez az ellenszer is.

– Józsi bácsi sétál a a győri sétálóutcán. Nem kellene vele megosztani, hogy azon oltottak, akik kórházba kerülnek, milyen vakcinát kaptak?
– Azok az emberek, akik aktuálisan hatékonyan beoltottan kórházba kerülnek, azok nem kerülnek lélegeztetőgépre. Ez a kemény adat. Nem akarnak az emberek lélegeztetőgépre kerülni. Volt olyan ember, aki kiugrott az ablakon, amikor bevitték a kórházba coviddal és még ki tudott ugrani, mert annyira félt a lélegeztetőgéptől.

– Ön szerint tehát azt sem kellene megosztani, hogy melyik vakcinával oltottak azok, akik kórházba kerülnek?
– Nem az a lényeg. A kórház nem egy negatív dolog, hanem gyógyító intézmény. Ha valakinek be kell kerülnie, akkor menjen be. Nagyon sokan kijönnek, akik coviddal kerülnek be. Volt olyan, hogy a színházban elkezdtem beszélgetni egy emberrel, aki nem akarta megkapni az oltást, mire leértünk a harmadik emeletről a földszintre, ment is az oltásért.

– Jó, de ön sem tud polgármesterként mind a száznegyvenezer győrivel három emeletet sétálni.
– Igen, de igyekszem. Azért mondtam, hogy nagy a felelőssége a sajtónak, mert az eljut az emberekhez.

– Csak a sajtónak nincs adata, amiből dolgozhatna.
– Már fél órája magyarázom, hogy nem adat kérdése.

– De még nem győzött meg. A Sinopharmot 60 éven felül beadatta-e volna úgy, hogy a kínaiak megmondták, 60 év felett nincs adatuk és nem is javasolják a használatát?
– Ezt egy infektológussal vagy hozzáértőbb emberrel beszélje meg, legyen szíves. Én egyetlen dolgot tudok eldönteni polgármesterként, hogy elrendeljem a kötelező oltást vagy ne.

– A járványhelyzet eredményezheti azt, hogy a Gődény-féle párt vagy a Mi Hazánk, vagy más oltástagadó pártok komoly eredményt érjenek el, vagy akár bejussanak az Országgyűlésbe?
­– A Mi Hazánk oltásellenes? Akkor abban a pártban „rend” van. Ha azt mondja a főnök, hogy tagadjuk az oltást emberek, akkor igenis tagadjuk az oltást? A választásra való készülődés furcsa dolgokat hoz ki a pártokból. A Fideszben ez nem így van. Nálunk mindenki eldönti, hogy mi az egyéni véleménye az oltásról.

– Lehet sikerük?
– Biztosan vannak, akik látnak bennük fantáziát.

– Volt összetűzése párttársával, Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselővel az új strand kapcsán?
– Mit hallott?

– Hogy ön sokallja az árát.
– Nem sokallom. Ha meghívnak vendégségbe és nem én fizetem az számlát, akkor nem is sokallom.

– Reális áron valósul meg az élményfürdő?
– Kormányzati támogatásból épül a Modern Városok Program keretén belül. Ez egy öröklött beruházás, amit még az előző ciklusban döntöttek el. Amikor a polgármesteri kampány volt, akkor az volt az érzésem az emberek visszacsatolásai alapján, hogy változtatnék egyes részletein, ha lehetne.

– A tartalmán vagy az anyagi részén változtatott volna?
– Vannak, akik konfliktust vélnek felfedezni abban, hogy megvitatjuk a kérdéseket a Fideszben. Ez egy normális dolog. Nem egyenemberek, nem egyenpárt vagyunk, hanem nálunk vannak különböző vélemények. Simon Róbertnek eltért a véleménye az enyémtől, ugyanis azt mondtam, hogy például a Cziráky-medence helyére nem csinálnék csuszkaparkot, hanem Cziráky medencét csinálnék oda, mert az emberek nosztalgikus érzései miatt Győrben ez egy lényeges szempont. Ugyanakkor meggyőztek azzal, hogy én nem járok eleget élményfürdőbe, és ma már az élményelemek fontosabbak a fürdőzők számára, ahhoz képest, hogy letegye a törölközőjét és napozzon, mint egy strandon. Győrben pedig vannak olyan területek, ahol ki tud menni az ember és napozni tud.

– Meggyőzték erről?
– Igen. Ha azt mondtam volna, hogy ne induljon el az építkezés, akkor nem indult volna el az építkezés. Miniszterelnök úr megkérdezte, hogy menjen, vagy ne menjen. Azt mondtam, miután átvitattuk az egészet, hogy akkor ebben a formában menjen.

– A csuszkaparkkal együtt?
– A csuszkaparkkal együtt.

– Nem fáj a szíve Győr ikonikus medencéjéért, a Czirákyért?
– Ha olyan emberekkel beszélgetünk el, akik élményfürdőbe járnak, akkor ők többségében az élményrészt fogják választani a Cziráky helyett. A medence egyébként is kettétörött az árvizek miatt. Én az a politikus vagyok, aki meggyőzhető érvekkel. Az anyagi részét illetően az a helyzet, hogy nem azzal van problémám, mennyibe kerül, hiszen ez egy érvényes közbeszerzésen elnyert tender volt és azt nem én írtam ki. A jelenlegi fürdő úgy kerül megépítésre, hogy egy komoly gátrendszert építenek ki. A várost érintő teher az, hogy vannak a beruházásnak olyan elemei, amik önrésszel járnak és a városnak abba fizetnie kell.

– Akkor mégsem igaz, amit az elején mondott, hogy a cehhet nem a város fizeti.
– A cehhet nem érinti, mert mi nem egy bizonyos százalékát fizetjük a beruházásnak, hanem fix dolgokat kell megcsinálnunk. Annyiért, amennyiért majd kialkudjuk. A kutakat meg kell vennünk a Pannonvíz Zrt.-től.

– Ez milyen összeg?
– Százmillió forint egy kút, három van belőle. Illetve egy telek kell még hozzá, ami szintén körülbelül százmillió forint.

– Győrött az ingyenes szabadtéri programokon miért csak rockzene van? És ide tartozik, hogy tényleg azt hiszi-e, hogy jó énekhangja van, hiszen rendszeresen színpadra áll, videót forgat dalra fakadva rockzenészekkel?
– Ezek szerint Plácido Domingo rocker és a Halott Pénz rockzene. De volt Korda György és Balázs Klári is, akik szintén kikérnék maguknak, ha a rock kategóriába sorolnánk őket.

– Eljut önhöz azok hangja, akik sokallják a polgármester ízlését tükröző koncerteket?
– Természetesen igen, de ezek elfogult kritikák. Még, még, még, még, még, semmi nem elég. Öt százalék volt mindössze a rockzenei esemény. Most először minden réteg igényét megpróbáljuk kiszolgálni. Ugyanakkor én nem rejtem véka alá az ízlésemet, a rajongásomat, a véleményemet. Például amikor azt mondják, hogy Dézsi polgármester luxuspapagájokat tart, akkor azért az fontos, hogy azért, mert egy papagáj okosabb, mint egy városházi ellenzéki képviselő, attól még nem luxus tartani. Egy ilyen madár egyébként sem drágább mint egy fajtiszta kutya.

– Miért kell erőltetni azt, hogy a győri adófizetők által finanszírozott ingyenes koncerteken a polgármester produkálja magát?
– Néhány embert lehet, hogy irritál, de ezt senki nem erőlteti, egy kedves gesztusnak vette a többség. Eddig egyetlen olyan koncerten, a Republicén mentem fel a színpadra énekelni egy dalban, ami a győri adófizetők pénzéből valósult meg. Boros Csaba basszusgitáros gyerekkori barátom, egy iskolába jártunk. Nem példátlan ez Győr történetében, hiszen Borkai polgármester és Radnóti Ákos alpolgármester is énekelt már színpadon valamilyen együttessel. A Tankcsapdás Lukács Lacival pedig csak leültünk egy nótára és kitettem a Facebookra, ennyi. Nem vagyok profi énekes, nem tudok, de szoktam énekelni. Az X-Faktorban nyilván nem vállalnám, hogy elénekeljem a Gyöngyhajú lányt.

– És az önnek Borkaitól nem volt ízléstelen?
– Abszolút nem. Gémesi György, Gödöllő polgármestere például rendszeresen lép fel színházban.