Diagnosztizálták az első magyar koronavírussal fertőzött beteget

Diagnosztizálták az első magyar koronavírussal fertőzött beteget

A Princess Diamond nevű óceánjáró. A koronavírus miatt karantént rendeltek el hajón (Fotó: pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményekről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár bejelentette, hogy pozitív lett egy magyar állampolgár tesztje. Az illető a Japánban veszteglő óceánjárón kapta el a betegséget.

A Yokohama partjainál február 5-én karanténba helyezett Diamond Princess luxushajón három magyar dolgozott (egy zenész testvérpár és egy felszolgáló), közülük fertőződött meg valaki. A karantént február 19-én oldották fel, az utasok 22-ig el is hagyták a hajót. A személyzet azonban a fedélzeten maradt.

Karantén várhat az Észak-Olaszországból hazatérőkre | Magyar Hang

A megbetegedett magyar állampolgárt elkülönítették, és két-három napon belül kórházba szállítják, vagy egy megfigyelő központba. Menczer közölte, a magyar állampolgár elmondása szerint jól van, nem lázas és nem is köhög.

Menczer Tamás Olaszország vonatkozásában kérdésre elmondta, konkrét számot nem tudnak mondani arról, hogy jelenleg hány magyar állampolgár tartózkodik az országban. Nyilvánossá tették a római és a milánói külképviseletek ügyeleti telefonszámait, segítségkérés még nem érkezett ezekre a vonalakra.

Egyetlen ország sem vezetett be közúti, illetve vasúti korlátozást Olaszországgal kapcsolatban.

Kína kapcsán elhangzott, hogy jelenleg 171 magyar tartózkodik az országban a konzuli regisztráció alapján. Mindegyikük jól van, mindenkivel tartja a kapcsolatot a pekingi nagykövetség. A fertőzött régiókban húsz magyar van.