Sorfalat álltak a Szent István Gimnázium diákjai, hogy megvédjék a tanáraikat

Sorfalat álltak a Szent István Gimnázium diákjai, hogy megvédjék a tanáraikat

Tüntettek a Kölcsey Gimnázium előtt (Képernyőfelvétel: noÁr / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tanáraik védelmében demonstráltak a Szent István Gimnázium diákjai kedd reggel – írja a 444.hu. A portál szerint a diáktiltakozások jelképévé vált kockás ingbe öltözött diákok csendesen, békésen igyekeztek megakadályozni a tankerület képviselőit abban, hogy írásbeli figyelmeztetést adjanak át három tanáruknak, akik részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban. 

Hétfőn este a diákok még attól tartottak, hogy tanáraiknak kedden már a felmondó levelet kézbesíti a tankerület. 

A lap szerint kedden a tankerület munkatársai valóban megérkeztek az iskolába, hogy kézbesítsék a leveleket a tiltakozó tanároknak. Hasonlóképpen értesült a Telex is. Végül kiderült, hogy az iskola három tanára figyelmeztető levelet kapott a tankerület képviselőitől a polgári engedetlenségi akciókban való részvétel miatt. Az iskolában azóta rendben zajlik tovább a tanítás, a tanárok átvették a figyelmeztető levelet. Egy ilyen írásbeli figyelmeztetés után egyébként akár fel is mondhat nekik a tankerület, ha folytatnák a tiltakozást.

Hétfőn több iskolában vállaltak szolidaritást a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból múlt pénteken kirúgott tanárokkal, így a budapesti Szent István Gimnáziumban és a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban is a tanárok polgári engedetlenséggel fejezték ki tiltakozásukat a kollégáik menesztése miatt.

A kölcseys pedagógusokat azért bocsátották el, mert a kormány, a Belügyminisztérium, a tankerület figyelmeztetése ellenére többször is részt vettek a szeptember elején újraindult polgári engedetlenségi akcióban, tiltakozva a sztrájkjoguk megnyirbálása, a közoktatás állapota, a tanárok túlterheltsége és megalázóan alacsony fizetése ellen. 

Hétfő este megszólalt az intézmény igazgatója, Fazekas Csaba is, aki szerint diákjaik tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó.