„Nincs tanár, nincs jövő” „Fizessétek ki a tanárainkat!” – Újabb akciót jelentettek be a diáktüntetésen

„Nincs tanár, nincs jövő” „Fizessétek ki a tanárainkat!” – Újabb akciót jelentettek be a diáktüntetésen

A diáktüntetés résztvevői a Fővám téren (Fotó: Magyar Hang/Ficsor Benedek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezren vettek részt pénteken délután a Diákok a Tanárokért csoport tüntetésén, a Szabadság hídra a jobb oktatási rendszer melletti kiállás szimbólumává vált kockás zászlót is kilógattak. A szervező diákok egyúttal bejelentették: vasárnap este négy fővárosi gimnázium előtt is virrasztást tartanak, mert változást csak így tudnak elérni. Négy fő követelésük van: Megoldást a tanárhiányra!; Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!; Élhetőbb körülményeket az iskolákban!; Figyelmet az oktatásra!

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja:

19:40: A rendezvény befejezéseként Oláh Ibolya Magyarország című dala szólt, ami alatt a tömeg a telefonjaival világított. Az egyik szervező jelezte, hogy ezt a tüntetést befejezik, de a küzdelmet a szabad oktatásért nem. – Folytatjuk – hangzott el.

19:30: A rendezvény végén a tömegből egy kockás inges zászló alatt érkeztek „az oktatási rendszer rabjai”, fehér, egyenmaszkot viselő fiatalok egy láncba kapaszkodva. A láncról lelógva olyan feliratok voltak, mint bér, elavult tananyag, autonómia – ezek láncolják le a pedagógusokat és diákokat. Majd egy „rendszer” feliratot viselő maszkos egy pecséttel „megpecsételte a rabokat”. Amikor a tömeg a rabok legyünk vagy szabadok kérdésre azt válaszolta, hogy szabadok, akkor mindannyian ledobták a láncot és a maszkot magukról.

19:21: Az egyik szervező végzős diák azt mondta, hogy az „erő a tömegben van”.

19:19: Egy miskolci végzős roma gimnazista arról beszélt, hogy hatalmas stadionok épülnek és óriási tűzijátékot szerveznek, miközben a kórházak és az iskolák omladoznak. Azt is elmondta, hogy évek óta próbál leérettségizni, de mindig abba kell hagynia, mert a kormány nem támogatja, mint tanulni akaró fiatalt és dolgoznia kell.

19:14: Egy végzős gimnazista az olyan problémákról beszélt, mikor elfogy a WC-papír, nekik kell fénymásolópapírt bevinni vagy éppen omlik a vakolat. Bírálta azt is, hogy a menza ára szeptembertől 30 százalékkal fog emelkedni, ez pedig nagyon sok családnak megnehezíti a helyzetét. Ezek megoldásához pénz kell. – Jó lenne egy olyan rendszerben élni, ahol a helyi problémákat nem a szülőknek kellene finanszírozni – mondta. A tanévnyitókhoz pedig annyit fűzött hozzá, hogy „a kockás az új szexi”.

19:02: Meddig tart ki a hivatástudat, ha nem tudom kifizetni télen a gázszámlát? Meddig tart ki a hivatástudat, ha egy héten 80 órát dolgozom, ebből 40-et kifizetetlenül – tette fel a kérdéseket egy tanár a színpadról. A tanárhiányra azt a megoldást hozta fel, hogy több pénzt kell adni a pedagógusoknak és csökkenteni kell a terheiket, hogy „élhető életet élhessünk”. Egy másik, biológiaszakos tanár, fejlesztő pedagógus arról beszélt, hogy a kerettanterv tananyaga megtaníthatatlan és megtanulhatatlan mennyiségű. Bírálta ugyanakkor, hogy az alsóbb tagozatokban klímaválság idején nincs környezetismeret. Minden tantestületet arra bíztatott, hogy kezdje meg helyi szinten a saját sztrájkjának a megszervezését. – Ez a kormány csak ebből fog érteni – mondta.

18:50: A színpadhoz képest a tér másik feléről kézről kézre adva „elindult” egy nagyjából 8x4 méteres kockás zászló, amit lelógattak a Szabadság hídról.

18:45: Nagy Zsolt színész is felszólalt, aki először csak értelmetlen hangokat adott ki magából – ezzel azt akarta bemutatni, milyen lenne egy beszéd, akár egy miniszterelnöki beszéd is oktatás nélkül.

18:36: Molnár Áron, NoÁr lépett a színpadra, aki a társadalmi szolidaritást hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy információi szerint több iskolában is megtiltották a tanároknak, hogy kockás ingben menjenek az évnyitóra. – Mi lesz a következő? Azt fogják megtiltani, hogy gondolkozzunk? – tette fel a kérdést. Arra buzdított, hogy a diákok szerveződjenek mozgalmakban, hogy tudjanak az oktatás szabadságáért harcolni. – Ma Magyarországon ti vagyok a jövő – hangsúlyozta, hogy ez a generáció már nem fél a változástól, ez a generáció maga a változás.

18:34: Bejelentették, hogy szeptember 4-én vasárnap este hét órától négy budapesti gimnázium előtt fognak virrasztani másnap reggelig. – Azért virrasztunk a Szent István, az óbudai, a Vörösmarty és a Kodály Zoltán gimnázium előtt, mert a változáshoz kellenek a diákok, a pedagógusok, a szülők és a felelős állampolgárok.

18:30: A színpadról diákok beszéltek arról, hogy ki kell harcolniuk: a kormány oldja meg a tanárhiányt. Legyen a tananyag mennyisége tanítható és tanulható. Élhetőbb körülményeket az iskolákban és nem azt, hogy péntekre már elfogy a WC-papír. A legfontosabbnak a figyelmet nevezték, hogy a kormány kellő gonddal kezelje az oktatást, mert az nemzeti ügy. A politikai elfogulatlanságukat hangsúlyozták és azt kérték az ott lévőktől, hogy csatlakozzanak a szervező Diákok a Tanárokért csoporthoz.

17:55: A tömeg megérkezett a Fővám térre. A hangszórókból Oláh Ibolyától a Magyarország szólt, míg a demonstrálók rigmusokat kiabáltak: „Fizessétek ki a tanárainkat!”, Szabad ország! Szabad oktatás!”. Felcsendült a Pál utcai fiúkból a Miénk a grund című dal is. A tömegeket a színpadról diákok buzdították skandálásra és éneklésre is, míg az összes tüntető meg nem érkezett a térre.

17:35: A rendőrök lezárták az Erzsébet hidat és az Astoria felől sem engedik a forgalmat a Szabad sajtó útján, amíg a tömeg áthaladt. 

17:10: A tömeg eleje a Vörösmarty térre érkezett, egy újabb olyan helyszín, ahol nagyon sok a turista. A rigmusok skandálása lényegében egyetlen percre sem állt le és itt is felhangzott a Kossuth-nóta. A tüntetők a teljes teret megtöltötték.

17:00: Tovább indult a menet a Belügyminisztérium épületétől a Fővám tér irányába. A demonstrálók teljesen elfoglalták az utcákat, amerre haladtak. „Rendes tanárnak rendes bért” – kiabálták.

16:45: A jelenleg már az oktatást felügyelő Belügyminisztérium Széchenyi téri épületéhez érve a menet megállt és többször felhangzott a Fidesz legutóbbi kétharmados győzelmének estéjén is elénekelt Kossuth-nóta. Tudósítóink beszámolója szerint a tömeg vége ekkor még a Bazilikánál volt. A Pintér Sándor vezette tárca épülete előtt az éneklés mellett folyamatosan zúg, hogy „Szabad ország! Szabad oktatás!” és „Fizessétek ki a tanárainkat!”.

16:30: „Szabad ország! Szabad oktatás!” skandálás mellett a tömeg fél ötkor elindult a Fővám tér irányába. „Nincs tanár, nincs jövő” – kiabálták. A CEU előtt megálltak egy rövid időre és a korábbinál is hangosabban kiabálták az eddigi rigmusokat, amely azzal egészült ki, hogy „Nincs bér, nincs oktatás”. „Fizessétek ki a tanárainkat” – zúgott ahogy a Gresham palotához ért a tömeg.

16:10: A délutáni négy órai kezdés után lényegében megtelt a Bazilika előtti Szent István tér, a szervezők a demonstrálókat igyekeztek elválasztani a turistáktól. Helyszíni tudósítónk a tömegben már látta az MSZP-s Kunhalmi Ágnest és a párbeszédes Jámbor Andrást. A szervezők nem zárkóztak el attól, hogy politikusok is ott legyenek, de azt kérték, hogy pártjelképek helyett a tanárok melletti kiállás szimbólumává vált kockás inget vigyenek magukkal.

A szervezők felhívásukban azzal hirdették az eseményt, hogy az oktatásban eltöltött éveik lehetővé tették, hogy „első kézből éljük át a rendszer összeomlását, míg a felelősök ölbe tett kézzel, díszpáholyból szemlélték azt”. Mint írták, a bőrükön tapasztalják a kormánynak a tanáraikhoz való „méltatlan viszonyulását”, a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat, az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát.

A demonstrálók követelesési a következők:

• Megoldást a tanárhiányra!
• Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
• Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
• Figyelmet az oktatásra!