Diáktüntetés lesz március 15-én az új NAT miatt

Diáktüntetés lesz március 15-én az új NAT miatt

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (j) és Rétvári Bence parlamenti államtitkár a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt, az Érdemes Mûvész, a Kiváló Mûvész és a Babérkoszorú-díjak átadásán a Várkert Bazárban 2019. március 12-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ADOM Diákmozgalom szervez demonstrációt március 15-én 16 órákor az Andrássy úton, az Operaház előtt – írta az Atv.hu. A tüntetés célja, hogy ne vezessék be a meghirdetett Nemzeti alaptantervet idén szeptemberben, helyette széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért.

„A tüntetésen megmutatjuk Kásler Miklósnak, milyen rengetegen állnak a korszerű oktatás mellett, és milyen sokan utasítják el az elavult szemléletű NAT-ot!" – olvasható az esemény leírásában.

A diákok szerint ezek a legnagyobb problémák az új Nemzeti alaptantervvel:

  • „Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.
  • Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.
  • Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.”