Direkt36: A süllyedő talaj miatt aggályok fékezik a Paks II. beruházást

Direkt36: A süllyedő talaj miatt aggályok fékezik a Paks II. beruházást

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új paksi atomerőmű egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölé épülne. A Direkt36 arra jutott, hogy az utóbbi időben ez a törésvonal problémája lett az atomerőmű engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése.

Mint írták, az engedélyező hatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) évek óta aggasztja, hogy a beruházással megbízott orosz Roszatom a törésvonal fölé építkezne. A hatóság nem az esetleges földrengésektől tart, hanem attól, hogy a törésvonal két oldalán másképp süllyedhet a talaj, ez pedig veszélyeztetheti az új atomerőművet. Tavaly ősszel a hatóság többek között a törésvonal problémája miatt nem adta ki azt a kulcsfontosságú engedélyt, amely megnyitotta volna az utat az új atomerőmű felépítése előtt. Az OAH ezért új dokumentumokat kért be a beruházásért felelős projektcégtől, a Paks II. Zrt.-től.

A hatóságnak ezek alapján kell döntenie arról, hogy van-e olyan műszaki megoldás, amellyel biztonságosan lehet építkezni a törésvonal felett. Ha nincs, akkor az oroszoknak módosítaniuk kell a terveken, és máshova kell helyezni a törésvonalra tervezett atomerőművet.

A portál szerint az OAH-on belüli aggodalmak azt követően erősödtek fel, hogy megismerték a beruházó létesítési engedélykérelmét. A portál forrása szerint az oroszok előbb kezdték összerakni a terveket, mint hogy kiderült volna, pontosan merre fut a törésvonal. A hatóság azért is foglalkozott kiemelten a törésvonal problémájával, mert az OAH-n belül időközben megerősödött egy olyan csoport, amelynek tagjai jóval kritikusabban álltak hozzá a geológiai kérdésekhez. Időközben pedig személyi változás is történt annak élén.

A kormányon belül is változott a probléma megítélése attól függően, hogy éppen ki felelt az orosz hitelből tervezett beruházásért. Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter körei úgy vélték, hogy stabilabb alapozással orvosolható a törésvonal-probléma. A kormányban végül az OAH felügyeletét ellátó, Palkovics László által vezetett technológiai minisztérium véleménye érvényesült, azaz hogy a beruházás ebben a formában nem kaphat létesítési engedélyt. Az új kormányban azonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felügyelete alá került a beruházás, aki gyorsítana a már így is csúszásban lévő projekten.

További részletek a Direkt36 cikkében.