Direkt36: Az orosz kémfőnök fia Rogán barátjának céges ingatlanában kapott magyar lakcímet

Direkt36: Az orosz kémfőnök fia Rogán barátjának céges ingatlanában kapott magyar lakcímet

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés vezetője a moszkvai Kremlben 2019. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Druzsinyin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még néhány hónappal ezelőtt is Budapest belvárosában volt Andrej Nariskin, az orosz külső hírszerzést (SZVR) vezető Szergej Nariskin fiának bejelentett lakcíme – számolt be róla a Direkt 36 oknyomozó portál. Mint írták, a lakás a nyugati divatmárkák boltjai miatt Fashion Streetnek is nevezett Deák Ferenc utca egyik saroképületében, egy Bécsi utcai házban található. Ezt a lap szerint egy a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amely úgy jutott a birtokukba, hogy azt egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar megosztotta velük. Leírásuk szerint a Molfar Ukrajna megtámadása óta az orosz háborús atrocitások felderítése mellett az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyainak felderítésével is foglalkozik.

Az érintett, 101 m²-es, kétszobás ingatlant még 2008-ban vásárolta meg Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember. A tulajdoni lap szerint a lakás jelenleg is a Michaeli érdekeltségében lévő, ügyvezetőként általa irányított TNN Realestate Investments Kft. tulajdona. Felidézték, Shabtai Michaeliről több lap is megírta, hogy üzleti szálakon kötődött a letelepedési kötvényprogramhoz, valamint közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal. Michaeli korábban a Media1-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „Rogán Antal már több mint tíz éves barátom”, ugyanakkor azt is állította, hogy „ez egy magánemberi kapcsolat, soha semmilyen közös üzleti ügyünk nem volt”.

Andrej Nariskin egyébként a Rogán Antal irányítása mellett 2013 és 2017 közt működő letelepedési kötvényprogram révén jöhetett Magyarországra. 

A Direkt36 több kérdést is intézett a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Például arról érdeklődtek, Rogán Antal – aki a mostani ciklusban már az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is felügyeli – rendelkezett-e információkkal Shabtai Michaeli barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról. Erre a tárca ugyan nem válaszolt, de több más információt megosztottak a portállal. Például azt, hogy a Nariskin család 2015 óta meglévő letelepedési engedélyét nemzetbiztonsági kockázat miatt az AH már 2020-ban visszavonta, ám ez a döntés még nem végleges, mert Nariskinék fellebbeztek ellene, és a bíróság még nem határozott az ügyben. A Kabinetiroda azt is állítja, hogy az orosz kémfőnök fiának családja a letelepedési engedély megszerzése után nem tartózkodott állandó jelleggel Magyarországon, „évente csupán néhány alkalommal, néhány hétig tartózkodtak hazánk területén”, és jelenleg sincsenek itt. Sőt, szerintük Andrej Nariskin 2019 óta nem járt Magyarországon.

A minisztérium szerint Andrej Nariskin és családja azért kaphatott letelepedési engedélyt 2015-ben, mert velük szemben semmilyen nemzetbiztonsági kockázat nem merült fel. Azzal is érveltek: Andrej Nariskin „édesapja ebben az évben nem volt semmilyen külföldi hírszerző szolgálat vezetője”, mivel csak 2016-ban nevezte ki Putyin az orosz hírszerzés főnökének. Ugyanakkor a Direkt36 megjegyezte: Szergej Nariskin már azt megelőzően is Putyin hatalmi gépezetének fontos szereplője volt, és az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok már a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása után szankció alá vette őt több más orosz vezető mellett. 

A Kabinetiroda azt is jelezte a lapnak küldött válaszában, hogy mivel Andrej Nariskin jelenleg nem szerepel EU-s szankciós listán, ezért vele szemben a szankciós intézkedések alapján nem lehet eljárni.

A Direkt36 teljes cikke további részletekkel itt olvasható.