Direkt36: Kiszivárgott iratok mutatják, hogyan diktálnak Orbánék a nemzeti hírügynökségnek

Direkt36: Kiszivárgott iratok mutatják, hogyan diktálnak Orbánék a nemzeti hírügynökségnek

Az MTI (Magyar Távirati Iroda) logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belső levelezésből származó információk alapján írt a Direkt36 arról, hogyan avatkozik bele az MTI működésébe napi szinten a kormányzat, és hogyan torzítja a saját politikai érdekeinek megfelelően a híreit.

Az egyik példa szerint még 2019-ben novemberében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke e-mailt küldött a közmédiához tartozó állami hírügynökséget, a Magyar Távirati Irodát (MTI) igazgató Németh Zsoltnak azzal, hogy „Szia, ebből tudnátok írni egy MTI-hírt, forrásként rám hivatkozva? Köszi!”. Ez egy továbbított dokumentum volt, egy európai zsidó ernyőszervezetet vezető rabbi levele Orbán Viktorhoz. Egy órával később újabb e-mailt írt Németh Zsoltnak a témában. „A cím és a lead ez legyen, kérlek”, írta, és hozzátett egy előre megfogalmazott címet és bevezetőt. Az MTI hírének címe és bevezetője pedig az is lett.

Egy másik belső e-mail arról tanúskodik, hogy nemcsak Orbán Viktor közvetlen kommunikációs stábja, hanem a Rogán Antal minisztériumához tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központnak is szerepe van abban, hogy milyen híreket közöl az MTI. Tavaly év elején az egyik MTI-s szerkesztő tanácsot kért a főnökétől, mert: „Az előbb telefonáltak a PM-ből, hogy levesszük-e az Indexről a Varga-interjút”. Vagyis azt tudakolta, hogy írjanak-e kivonatot a miniszter interjújából. Erre az aktuális szerkesztő a következőt felelte: „még nem jött rá megrendelés, forduljanak a ktk-hoz” – ami azt jelentette, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ dönthet arról, megrendeli-e a témát a hírügynökségtől.